Europese strategie voor ruimtevaart en veiligheid vereist groot aantal nieuwe edge- en andere faciliteiten

space ruimte heelal

De Europese Commissie heeft onlangs de allereerste EU-ruimtestrategie voor security en defensie ontwikkeld. Dit is een reactie op de identificatie van de ruimte als een strategisch domein in het Europese Strategisch Kompas. Realiseren van de plannen die in deze strategie naar voren komen, is goed nieuws voor de ontwikkelaars en toeleveranciers van datacenters en edge-faciliteiten.

In de huidige geopolitieke omstandigheden onderneemt de EU nu actie om haar hulpmiddelen in de ruimte te beschermen, haar belangen te verdedigen, vijandige activiteiten in de ruimte af te schrikken en haar strategische houding en autonomie te versterken. Dat is de kern van de nu aangekondigde strategie.

De strategie schetst de ruimtevaartcapaciteiten en de belangrijkste bedreigingen in de ruimte die Europese systemen in de ruimte - denk aan satellieten - en hun grondinfrastructuur in gevaar brengen. Om het gemeenschappelijke begrip van dreigingen in alle lidstaten te vergroten, zal de Europese Commissie een geheime jaarlijkse analyse van het dreigingslandschap op EU-niveau opstellen, op basis van de inlichtingen van de lidstaten.

De EU werkt aan een eigen ‘space law’, maar heeft ook de oprichting van een Information Sharing and Analysis Centre (ISAC) in voorbereiding. Ook kijkt men nadrukkelijk naar het versterken van de technologische soevereiniteit van de EU en de zogeheten bevoorradingszekerheid voor ruimtevaart en defensie te waarborgen in nauwe samenwerking met het Europees Defensieagentschap en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

De strategie beoogt ook om twee pilots te starten. Deze zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewustwording van dreigingen, waarbij zal worden voortgebouwd op de capaciteiten van de lidstaten. Ook komt er een nieuwe overheidsdienst voor aardobservatie, maar dan gericht op het waarnemen en analyseren van dreigingen. Hierbij zal worden voortgeborduurd op projecten als  Copernicus.

Hoewel de plannen nog nadere uitwerking behoeven, is duidelijk dat deze aankondiging goed nieuws is voor leveranciers aan de Europese digitale infrastructuur. Europa wil in de ruimte veel zelfstandiger kunnen opereren dan nu het geval is en heeft daarvoor een drastische uitbreiding van zijn digitale infrastructuur nodig. Of het nu gaat om lanceerfaciliteiten, grondstations, satellietverbindingen of datacenters en edge-faciliteiten voor het verwerken van de enorme hoeveelheden data die moet dit soort projecten gepaard gaan.

Illustraties gemaakt met Bing Image Creator

Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

NTT DATA en Schneider Electric bundelen krachten voor AI-innovatie via Edge

NTT DATA en Schneider Electric bundelen krachten voor AI-innovatie via Edge

NTT DATA en Schneider Electric kondigen een unieke gezamenlijke innovatie aan die bedrijven in staat stelt de kracht van edge computing te benutten. De samenwerking introduceert een unieke oplossing die edge, Private 5G, IOT en Modular Data Centers naadloos integreert, ongekende connectiviteit biedt en de computationele eisen van Generative AI-app1