Europa heeft meer dual-use digitale bedrijven nodig

_821038ce-8932-4321-a251-aa5371a7518c

Met dat pleidooi kwam een in Berlijn gevestigde venture capital-firma onlangs naar buiten. Met dual-use start-ups wordt bedoeld dat nieuwe bedrijven technologie ontwikkelen die een dubbel doel kunnen dienen: zowel civiel als militair. Alleen dan, zo betoogt Uwe Horstmann van Project A Ventures, kan Europa de competitie met de VS en China volhouden en kan het Europese continent digitaal zelfstandig blijven. Of wellicht beter gezegd: zelfstandig worden.

Veel technische oplossingen die in Europa voor de digitale infrastructuur worden ontwikkeld, dienen uitsluitend civiele IT-doelen. In andere delen van de wereld is dat heel anders. Daar zijn overheden en dan met name op intelligence of militaire structuren gerichte organisaties niet alleen vaak grote afnemers van technologie-oplossingen, maar vaak ook de geldschieters voor baanbrekend technologisch onderzoek.

Waar Europa notoir slecht in is, is het financieren en opschalen van zijn uitstekende universitaire spin-offs, meent de Duitser. Deze startups kunnen innovatieve technologie vaak niet omzetten in een solide product-market fit. Vaste kosten en de enorme bureaucratie waar oprichters mee te maken hebben, moeten omlaag. Dat is waar investeerders moeten ingrijpen en meer operationele en organisatorische ondersteuning moeten bieden aan onderzoekers die oprichters zijn geworden.

“De oplossing is dat VC's en regeringen hetzelfde doel nastreven: de eerste moeten zichzelf uitdagen om meer te investeren in technologieën voor tweeërlei gebruik, en de laatste moeten die startups een kans geven om Europa te helpen zijn technologische soevereiniteit terug te winnen”, schrijft Horstmann in een blog die hij publiceerde op de website TechEU.

Met meer dual-use digitale bedrijven kan de afhankelijkheid van Europa van bij voorbeeld Amerikaanse cloudbedrijven worden teruggedrongen. Ook kunnen de vaak zeer innovatieve Europese bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld open source-software of netwerktechnologie dan in korte tijd een veel grotere afzetmarkt creëren, waardoor hun kansen om wereldwijd succesvol te zijn ook aanzienlijk toenemen. Hetzelfde geldt voor datacenter- en cloudbedrijven die nu vaak relatief groot zijn in hun vaderland, maar daar buiten moeite hebben om voldoende schaalgrootte te ontwikkelen. Een van de initiatieven die hier overigens ook een rol bij kunnen spelen is het regional cloud-idee dat onder andere door de SDIA en Aknostic wordt uitgewerkt.

 

Foto gemaakt met Bing Image Creator

Meer over
Lees ook
MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Datacenters dreigen Duitsland te verlaten vanwege milieubeleid

Datacenters dreigen Duitsland te verlaten vanwege milieubeleid

Eind 2022 is gewezen op plannen van de Duitse regering alle serverruimtes en datacenters eisen op te leggen vanwege het aangescherpte milieubeleid. De sector is daar niet blij mee en vorige week heeft Bitkom zelfs laten weten dat datacenters Duitsland zullen verlaten. Een onverstandig dreigement is dat zeker.