Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

_e292d42c-0b23-4ab1-9d79-278e2bee17fb

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG), een technologisch onderzoeks- en adviesbureau.

In het rapport ‘ISG Provider Lens Private/Hybrid Cloud’ voor het VK wordt vastgesteld dat het land door de Brexit zijn brede markttoegang tot andere EU-lidstaten heeft verloren. Tegelijkertijd hebben de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne geleid tot een sterke stijging van de energiekosten, waardoor dienstverleners gedwongen werden andere manieren te zoeken om hun stijgende operationele uitgaven te verlichten.

"Datacenters in het VK hebben moeite om diensten aan te bieden tegen dezelfde prijs als vóór de Brexit", zegt Ola Chowning, ISG-partner, Noord-Europa. "Een aantal van hen hebben geprobeerd hun contracten met eindgebruikers opnieuw te onderhandelen in een poging een deel van deze extra kosten door te berekenen.”

In de aanloop naar de afronding van de Brexit in 2020 verhuisden bedrijven uit verschillende sectoren naar andere EU-lidstaten, vooruitlopend op het verlies van markttoegang, aldus het ISG-rapport. Het is niet verrassend dat deze exodus een negatieve invloed heeft gehad op het digitale concurrentievoordeel van het VK. Volgens de IMD Digital Competitiveness Ranking van 2022 zakte het VK zelfs twee posities ten opzichte van de ranglijst van 2021 naar 16 van de 63 landen. Maar ondanks de Brexit zijn veel bedrijven nog steeds dicht bij de financiële handelshuizen van Londen gevestigd om latency te verminderen, zegt ISG.

Ondertussen hebben sterk stijgende energieprijzen, voor een deel als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, geleid tot consolidatie van datacenters in het VK, terwijl andere datacenters naar Dublin zijn verplaatst, aldus het ISG-rapport. Als reactie op deze marktvolatiliteit en om kosten te besparen, navigeren sommige ondernemingen in de regio weg van gevestigde serviceproviders naar kleinere specialisten voor hun vereisten voor cloud-transformatie.

Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacenters...

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten. Deze...