Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

tim-russmann-Gwaz_0yi8Mo-unsplash

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

De Deense energiemarkt was onlangs getuige van een mijlpaal in de zoektocht naar het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Aeven, een Deens energiebedrijf, heeft in samenwerking met Schneider Electric een stabiliteitsoplossing geïmplementeerd. Deze oplossing maakt gebruik technologieën als energieopslag en slimme netwerkbeheersystemen, om schommelingen in de stroomtoevoer te minimaliseren en de betrouwbaarheid van het netwerk te vergroten.

Energinet, de Deense TSO (Transmission System Operator) heeft voor dit project een zogeheten Fast Frequency Reserve (FFR) pool, waarmee datacenters en andere energie-intensieve industrieën het net kunnen ondersteunen met diensten voor frequentiestabilisatie. Door samen te werken met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Schneider Electric in Kolding en haar tegenhangers in Parijs, bouwde Aeven een op maat gemaakte Galaxy VX UPS-oplossing om FFR te leveren en het lokale energienet te stabiliseren. 

Deze samenwerking in Denemarken werpt de vraag op of Nederlandse datacenters niet veel nadrukkelijker een soortgelijke rol zouden kunnen spelen in het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Nederland herbergt een aanzienlijke hoeveelheid datacenters. Door middel van slimme energieopslag en geavanceerde energiebeheersystemen kunnen deze datacenters een betrouwbare bron van reservevermogen worden, wat essentieel is om pieken en schommelingen in de elektriciteitsvraag op te vangen. Een vergelijkbare samenwerking als die tussen Aeven en Schneider Electric in Denemarken ligt daarbij voor de hand. Hierdoor kunnen Nederlandse datacenters niet alleen hun operationele efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnetwerk voor het hele land.

Het potentieel van datacenters om een rol te spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken wordt steeds duidelijker, zoals dit Deense project laat zien. Nederland heeft de kans om deze trend te omarmen en te profiteren van de expertise en infrastructuur van zijn omvangrijke datacenterindustrie om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.