‘Datacenters lopen risico op storingen door een gebrek aan reguliere schoonmaakrondes’

Server room interior

Veel datacenters verzuimen reguliere schoonmaakrondes in te plannen. Datacenterbeheerders lopen hierdoor het risico met storingen en het verlies van kritieke data geconfronteerd te worden

Hiervoor waarschuwt 8 Solutions, dat zich richt op het schoonmaken van technische ruimtes waaronder datacenters. Het bedrijf ziet het aantal noodsituaties waarin het wordt gevraagd datacenters te reinigen snel toenemen. Het gaat hierbij om situaties waarin vervuiling in een datacenter problemen oplevert en dus eigenlijk te laat is ingegrepen. Alleen in 2015 zou het aantal gevallen met 300% zijn toegenomen ten opzichte van 2014.

Reguliere schoonmaakmomenten zijn noodzakelijk

“Geplande schoonmaakmomenten zijn noodzakelijk om een datacenter gezond te houden en aandachtspunten op te sporen voordat zij tot problemen leiden”, legt David Hogg, algemeen directeur van 8 Solutions, uit. “Indien wij in een noodsituatie worden ingeschakeld suggereert dit dat dergelijke planningen niet worden nageleefd, of zelfs in zijn geheel niet bestaan. Dit is een zorgwekkende trend en facilitair managers moeten begrijpen hoe snel een omgeving kan worden vervuild, zeker tijdens bouw- of onderhoudwerkzaamheden”, aldus Hogg.

Hogg benadrukt wel dat te veel of verkeerd schoonmaken in datacenters ook tot problemen kan leiden. “Indien een schoonmaakronde niet goed wordt uitgevoerd kan ook dit leiden tot meer vervuiling. Het is dan ook van belang dit nauwkeurig te plannen en coördineren”, aldus de algemeen directeur. Stof en andere schadelijke vervuiling kan van allerlei bronnen afkomstig zijn. De meest voor de hand liggende bronnen van vervuiling zijn volgens het bedrijf dode huidcellen of stukjes kleding van medewerkers die in datacenters achterblijven.

Bron van vervuiling vinden

Hogg stelt dat het vinden van de bron van vervuiling een uitdaging kan zijn. Zo komt het vaak voor dat vervuiling door een geheel andere bron blijkt te worden veroorzaak dan datacenterbeheerders denken. 8 Solutions kan daarom vervuiling in datacenters verzamelen en door een onafhankelijk laboratorium laten testen om de bron van vervuiling te achterhalen, wat het mogelijk maakt de impact van vervuiling nauwkeurig te meten.

Meer over
Lees ook
Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlands1

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.