Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

datacenter

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt

Meer dan de helft van de voorspelde nieuwe afname zal te zien zijn op de markten van Londen en Frankfurt, die beide in 2023 fors zullen groeien. Amsterdam groeit niets minder snel. In 2022 was er een aanzienlijke verschuiving naar hyperscale vraag, oplopend tot 83% van alle transacties van 66% het jaar ervoor. JLL verwacht dat deze trend zich voortzet in 2023.

In het eerste kwartaal van 2023 was er in de genoemde Tier I-markten een opname van 66 MW, het sterkste eerste kwartaal ooit geregistreerd. JLL voorspelt dat 2023 opnieuw een recordjaar voor de vraag zal worden.

jjl datacenter

 

JLL stelt vast: “We voorspellen een opname van 392 MW voor het jaar, een stijging van 32% ten opzichte van het totaal van 2022. De basis van onze vraagprognose is het enorme aantal voorverhuringen dat vorig jaar is ondertekend. JLL volgde 484 MW, getekend als pre-lease in 2022, en de meeste van deze zullen in 2024 online komen.”

 

Meer over
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.