‘Datacenters lopen risico op storingen door een gebrek aan reguliere schoonmaakrondes’

Server room interior

Veel datacenters verzuimen reguliere schoonmaakrondes in te plannen. Datacenterbeheerders lopen hierdoor het risico met storingen en het verlies van kritieke data geconfronteerd te worden

Hiervoor waarschuwt 8 Solutions, dat zich richt op het schoonmaken van technische ruimtes waaronder datacenters. Het bedrijf ziet het aantal noodsituaties waarin het wordt gevraagd datacenters te reinigen snel toenemen. Het gaat hierbij om situaties waarin vervuiling in een datacenter problemen oplevert en dus eigenlijk te laat is ingegrepen. Alleen in 2015 zou het aantal gevallen met 300% zijn toegenomen ten opzichte van 2014.

Reguliere schoonmaakmomenten zijn noodzakelijk

“Geplande schoonmaakmomenten zijn noodzakelijk om een datacenter gezond te houden en aandachtspunten op te sporen voordat zij tot problemen leiden”, legt David Hogg, algemeen directeur van 8 Solutions, uit. “Indien wij in een noodsituatie worden ingeschakeld suggereert dit dat dergelijke planningen niet worden nageleefd, of zelfs in zijn geheel niet bestaan. Dit is een zorgwekkende trend en facilitair managers moeten begrijpen hoe snel een omgeving kan worden vervuild, zeker tijdens bouw- of onderhoudwerkzaamheden”, aldus Hogg.

Hogg benadrukt wel dat te veel of verkeerd schoonmaken in datacenters ook tot problemen kan leiden. “Indien een schoonmaakronde niet goed wordt uitgevoerd kan ook dit leiden tot meer vervuiling. Het is dan ook van belang dit nauwkeurig te plannen en coördineren”, aldus de algemeen directeur. Stof en andere schadelijke vervuiling kan van allerlei bronnen afkomstig zijn. De meest voor de hand liggende bronnen van vervuiling zijn volgens het bedrijf dode huidcellen of stukjes kleding van medewerkers die in datacenters achterblijven.

Bron van vervuiling vinden

Hogg stelt dat het vinden van de bron van vervuiling een uitdaging kan zijn. Zo komt het vaak voor dat vervuiling door een geheel andere bron blijkt te worden veroorzaak dan datacenterbeheerders denken. 8 Solutions kan daarom vervuiling in datacenters verzamelen en door een onafhankelijk laboratorium laten testen om de bron van vervuiling te achterhalen, wat het mogelijk maakt de impact van vervuiling nauwkeurig te meten.

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1