Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Nieuwsbericht Vaire Computing

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.

Dat meldt de website EEnews.

Vaire Computing ging in september 2021 van start, toen het bedrijf werd opgericht door Rodolfo Rosini in Londen. Rosini's visie is gericht op het ontwikkelen van technologieën die een significante vermindering in energieverbruik van logische circuits (IC’s en andere chips) beloven. De recente toevoeging van Andrew Sloss, een engineer met 25 jaar ervaring bij Arm, waar hij zijn loopbaan als senior principal research engineer afsloot, benadrukt de serieuze ambities van het bedrijf. De expertise van Sloss ligt in het creëren van architecturen die zich als het ware bewust zijn van de fysica vanaf de transistor. Dit is een wat abstracte omschrijving van een benadering die potentieel kan leiden tot enorme verbeteringen in thermische efficiëntie van chips.

De aanpak van Vaire Computing lijkt enigszins op die van het Amerikaanse Normal Computing, dat zich richt op thermodynamica-gebaseerde probabilistische AI. Het doel van Vaire Computing is om processoren te ontwikkelen die een ordegrootte verbetering in thermische efficiëntie kunnen bieden en daarmee het energieverbruik van chips enorm kunnen verlagen, iets wat een aanzienlijke impact kan hebben op de toekomst van computerhardware.

Om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren, heeft Vaire Computing zich aangesloten bij de incubatororganisatie Silicon Catalyst UK. Dit partnerschap biedt ondersteuning op gebieden als financiering, industrienetwerken en technische expertise, die cruciaal zijn voor de groei van de startup.

De technologie van Vaire Computing zou een grote doorbraak kunnen betekenen, niet alleen voor de halfgeleiderindustrie, maar ook voor de bredere technologische wereld. Met een toenemende focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid, kan de innovatieve benadering van bedrijven als Vaire Computing de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie van energiezuinige en milieuvriendelijke processoren.

Meer over
Lees ook
ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1