Alles wat u altijd al wilde weten over nextgen koeling

Omslag DatacenterWorks ePaper koeling Q1 2022 -496363

 

Ik kan mij nog goed herinneren hoe een flink aantal jaren terug de eerste editie van IT Room Infra - inmiddels IT Infra geheten - van start ging. Een kleine groep bedrijven presenteerde zich tijdens dit event nog wat onwennig aan het grote datacenter- en ICT-publiek. Wie had toen kunnen bedenken hoe belangrijk hun tak van sport een paar jaar later zou zijn!

In een paar jaar tijd is het datacenter een cruciaal onderdeel van ons zakelijke en persoonlijke leven geworden. Dat was al duidelijk zichtbaar voor de Corona-crisis, maar deze pandemie heeft de digitalisering van onze maatschappij en economie nog eens een ongekende impuls gegeven. En daarmee de technische infrastructuur van het datacenter nog belangrijker geworden dan deze al lange tijd was.

Met name de energievoorziening en de koeling van het datacenter zijn begrippen geworden waar iedereen inmiddels wel een mening over lijkt te hebben. Als ik af en toe de discussies en de nieuwsberichten in de algemene media over datacenters in ons land beluister, dan moet ik altijd weer even denken aan die retorische vraag: “Hoeveel bondscoaches telt Nederland ook alweer?” En dat terwijl de wereld van het datacenter continu in beweging is en het zelfs voor de insiders - waaronder natuurlijk ook u als lezer van deze DatacenterWorks-whitepaper - soms best een uitdaging is om alle relevante ontwikkelingen bij te houden.

Daarom heeft de redactie van DatacenterWorks besloten een serie whitepapers samen te stellen om alle ontwikkelingen goed op een rijtje te zetten. De eerste in deze reeks handelt over: Next-Generation Koeling. Waarom? Omdat koeling een cruciaal onderdeel vormt van de technische infrastructuur van ieder datacenter - groot of klein. Bovendien vinden er ongelooflijk veel interessante ontwikkelingen plaats op dit gebied die om uitleg en duiding vragen.

Denk alleen al aan alles wat er gebeurt rond vloeistofkoeling. Zeker geen nieuwe ontwikkeling, maar wel eentje die de laatste jaren in een enorme stroomversnelling is terecht gekomen. Warmtewisselaars in achterpanelen van racks, vloeistofkoeling direct op de processor, leidingen die over het moederbord worden geleid, immersion koeling waarbij de IT-hardware volledig in een niet-geleidende vloeistof is gedompeld ... er gebeurt enorm veel. We willen nu eenmaal de warmte die de IT-hardware voortbrengt kwijt. Maar tegelijkertijd voelen we haarfijn aan dat die warmte geen afvalproduct is, maar prima voor andere economisch nuttige doelen kan worden ingezet. Daarmee is koeling ineens veranderd van een puur technisch onderwerp in een thema dat thuishoort in de hele discussie rond de energietransitie.

 

Robbert Hoeffnagel

Dossiers
Lees ook
HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels voor gebruik in datacenters. De HARTING patchkabels zijn speciaal ontworpen voor multiport-switches en compacte industriële apparaten. De connector van de patchkabels beschikt over de speciale Dualboot-technologie. Deze technologie zorgt voor een optimale trekontlasting en beschermt de vergrendeli1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1

Is koelaanpak PlayStation 4 ook bruikbaar in computerruimtes?

Is koelaanpak PlayStation 4 ook bruikbaar in computerruimtes?

Spelcomputers als de Xbox en de PlayStation wijken in veel opzichten nauwelijks af van meer traditionele high-performance computers zoals we die in datacenters tegenkomen. Een van de grote problemen bij dit soort spelcomputers is de enorme warmte die wordt geproduceerd door de GPU's ofwel graphical processing units. Een van de Japanse ontwerpers v1