Aantal verscheepte servers in EMEA-regio licht gedaald

Server rack, men x 2

Het aantal verscheepte servers in de EMEA-regio is in het vierde kwartaal van 2014 met 0,7% gedaald. Vooral de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne in combinatie met economische onzekerheden in Europese landen zijn hiervoor de oorzaak.

Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Gartner. In het vierde kwartaal van 2014 kwam het aantal verscheepte servers uit op 3,6 miljard stuks. Dit is 1,2% meer dan de 3,55 miljard servers die in het vier kwartaal van 2013 in de EMEA-regio werden verscheept.

Als we kijken naar de belangrijkste spelers op de EMEA-servermarkt gaat HP aan leiding met een marktaandeel van 37,5% en omzet van 1,35 miljard dollar. Dell staat op de tweede positie met een marktaandeel van 16,2% met 582 miljoen dollar omzet. IBM staat op de derde positie met een marktaandeel van 10,9% en een omzet van 393 miljoen dollar.

Meer over
Lees ook
‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

De Nederlandse Save Energy Foundation is niet de enige partij die van mening is dat het energieverbruik van servers in datacenters for omlaag kan. Ook het Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar het elektriciteitsverbruik van servers in relatie tot hun belasting met IT-workloads.

Onder invloed van AI groeien server-verkopen enorm

Onder invloed van AI groeien server-verkopen enorm

De verkopen van servers die worden in gezet voor AI-toepassingen vertonen een enorme groei. Volgens onderzoeksbureau TrendForce gaat het dit jaar alleen al om een toename van 34 procent. Aan datacenters de taak om al deze apparatuur een plekje te geven.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.