Luxemburg bouwt eerste op QKD gebaseerde kwantumcommunicatie-infrastructuur

luqcia_architecture_v1_1_reference.png

 

De Universiteit van Luxemburg heeft de ontwikkeling aangekondigd van een Luxemburgs laboratorium voor kwantumcommunicatie-infrastructuur. Er zal een 5-jarig project gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility van de Europese Unie worden gebouwd als onderdeel van het NextGenerationEU-initiatief. Dit is gericht op het bouwen van een Luxemburg’s testbed in 2023 voor geavanceerd en toegepast onderzoek op het gebied van quantum key distribution kwantuminternet - een cruciale fase in de volgende generatie computer- en internetgebruik.

Luxemburg wil ‘s werelds belangrijkste communicatieknooppunt blijven dat het de afgelopen tien jaar is geworden. “Daarom hebben we het op ons genomen, via het wetenschappelijke leiderschap van SnT, om de basis te leggen voor de kwantumcommunicatie-infrastructuur van morgen”, aldus premier en minister van Communicatie en Media, Xavier Bettel. Als een van de kleinste landen van Europa is Luxemburg ook thuisbasis van de gegevensambassade van Estland.

“De LUQCIA-infrastructuur zal onderzoekers van de Universiteit van Luxemburg unieke tools geven om cyberbeveiliging te optimaliseren voor de opkomende kwantumcommunicatietechnologie”, aldus de rector van de Universiteit van Luxemburg, Stéphane Pallage.

Het merendeel van de informatie die we via internet uitwisselen, wordt versleuteld met behulp van keys. Naarmate computers krachtiger worden, neemt de tijd die een hacker nodig heeft om deze versleuteling te doorbreken af. Er is echter een nieuw gebied van cyberbeveiliging, Quantum Key Distribution (QKD) genaamd, dat tot doel heeft onze gegevens beter te beveiligen, zelfs tegen kwantumcomputers.

Het project - LUQCIA geheten - streeft naar het creëren en implementeren van een ultraveilige communicatie-infrastructuur met behulp van kwantumtechnologie. Er worden minimaal twee geografisch gescheiden locaties aangesloten op de onderzoeksinfrastructuur van LUQCIA. Een terrestrisch netwerk zal de kern van LUQCIA vormen, en vervolgactiviteiten zullen het ruimtesegment integreren. ‘Als Luxemburg in staat is om een back-up te maken van de openbare gegevens van Estland, waarom zouden we dat concept dan niet kunnen uitbreiden en een bedrijf starten dat een back-up wil maken van alle gegevens op aarde?’

Lees ook
Gaan datacenters binnenkort quantum computers hosten?

Gaan datacenters binnenkort quantum computers hosten?

Die vraag leek tot voor kort - letterlijk - vrij academisch. Quantum computing was immers vooral een wetenschappelijk fenomeen. Inmiddels niet meer. Naast hyperscalers als Google zien we nu ook startups quantum computing als commercieel product uitbrengen. En daarvoor is uiteraard ook hosting in datacenters nodig.

QMware en QuiX Quantum richten eerste volledig geïntegreerde Hybrid Quantum Computing Data Center op

QMware en QuiX Quantum richten eerste volledig geïntegreerde Hybrid Quantum Computing Data Center op

QMware en QuiX Quantum werken samen om het eerste volledig geïntegreerde, hybride quantum-klassieke platform te ontwikkelen in Enschede, waar ook het hoofdkantoor van QuiX Quantum is gevestigd. De wereldwijde primeur bestaat uit een hybride architectuur die high-performance computing (HPC) infrastructuur integreert met native quantum computing technologie...

EU lanceert Project Qu-Pilot voor snellere introductie van Europese quantum-computers

EU lanceert Project Qu-Pilot voor snellere introductie van Europese quantum-computers

De Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben uitstekend werk gedaan als het om research rond quantum computing gaat. Veel van de benodigde technologie begint beschikbaar te komen. De grote uitdaging voor de EU wordt nu: deze kennis omzetten in commercieel succes.