Eerste Europese datacenter voor quantum computers begin 2024 open

IBM_Quantum_System_Two_banner

Quantum computing, ooit een domein van puur wetenschappelijk onderzoek, staat nu aan de vooravond van een commerciële doorbraak. Deze ontwikkeling is van cruciaal belang voor de datacenterindustrie. Recent nieuws van IBM illustreert hoe dichtbij de integratie van quantum computers in datacenters al is. Zo staat er voor 2024 een eerste IBM datacenter voor quantum computers op de planning.

Onlangs lanceerde IBM de 133 qubit Heron-chip en de System Two quantum computer, een belangrijke mijlpaal in de quantum-technologie. De Heron-chip, ontworpen gedurende een periode van vier jaar, staat bekend om zijn hoge prestaties en lage foutmarges. Deze chip is onderdeel van een nieuwe serie schaalbare quantum processors, die de weg vrijmaken voor complexere quantum-toepassingen. IBM gebruikt ook generatieve AI om het ontwikkelen van quantum-code te vereenvoudigen.

Chips en computers

De Heron-processor zal worden gevolgd door de Flamingo-serie. Deze bestaat uit chips met 156 qubits en tot 15.000 gates. Opvallend zijn de toekomstplannen van IBM voor de Starling-chip met volledige quantum-foutcorrectie (200 qubits en 100 miljoen gates in 2029) en de Blue Jay-processor, gepland voor 2033 met 1 miljard gates en 2000 qubits.

IBM onthulde ook de IBM Quantum System Two, de eerste modulaire quantum computer, die dient als hoeksteen voor IBM's quantum-gecentreerde supercomputing-architectuur. Deze machine, geplaatst in Yorktown Heights, New York, is al operationeel en gebruikt drie IBM Heron-processors.

Dario Gil van IBM benadrukt dat we ons in een tijdperk bevinden waarin quantum computers nieuwe wetenschappelijke grenzen verkennen. De modulaire architectuur zal de bruikbaarheid van quantum-technologie voor gebruikers en partners verhogen, waardoor ze complexere problemen kunnen aanpakken.

IBM toonde eerder al quantum-algoritmes op hun 127-qubit Quantum Eagle processor, die problemen in chemie, fysica en materiaalkunde oploste die voor klassieke simulaties te complex waren. Het System Two-model biedt vijf keer de prestaties van het Eagle-systeem en combineert schaalbare cryogene infrastructuur met klassieke runtime-servers en modulaire qubit-controle-elektronica.

In het kader van de tienjarige Quantum Development Roadmap van IBM, zal het System Two ook toekomstige generaties van quantumprocessors huisvesten, met geleidelijke verbeteringen in de kwaliteit van de operaties.

Eerste Europese quantum-datacenter

IBM kondigde eerder al aan dat ze hun eerste Europese quantum-datacenter gaan bouwen in Ehningen, Duitsland. Dit datacenter, operationeel in 2024, zal meerdere quantum computersystemen met meer dan 100 qubits bevatten. Dit initiatief zal de toegang tot geavanceerde quantum computing voor bedrijven, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties in Europa vergemakkelijken en zal voldoen aan de Europese vereisten ten aanzien van de locatie waar gegevens worden opgeslagen.

IBM's quantum-netwerk in Europa omvat meer dan 60 organisaties die toegang hebben tot quantum-hardware en -software via de cloud. Deze klanten onderzoeken potentieel gebruik van quantum computing in diverse sectoren, zoals materiaalwetenschap, hoge-energiefysica, energietransitie, duurzaamheid en financiën.

 

 

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.