Amerikaanse startup wil de gegevens van de aarde opslaan … op de maan

maan moon-g87d3887d6_640.jpg

Als Luxemburg in staat is om een back-up te maken van de openbare gegevens van Estland, waarom zouden we dat concept dan niet kunnen uitbreiden en een bedrijf starten dat een back-up wil maken van alle gegevens op aarde? Op de maan, wel te verstaan.

Dit moet het idee achter Lonestar Data Holdings zijn. Deze in Florida gevestigde startup heeft aangekondigd dat het een reeks datacenters naar het maanoppervlak lanceert. Het heeft contracten getekend voor zijn eerste twee missies en voor de bouw van zijn eerste datadiensten-payload. Door een platform te bieden voor kritieke data-infrastructuur en edge-verwerking, en door ITU-spectrum te gebruiken om breedbandcommunicatie mogelijk te maken, wil de startup een revolutie teweegbrengen in datadiensten en communicatie van de grootste satelliet van de aarde, de maan. Lonestar ziet de maan als de ideale locatie om het high-end segment van de wereldwijde dataopslag-industrie met een waarde van $200 miljard te bedienen en tegelijkertijd de belangrijkste milieuproblemen aan te pakken die worden veroorzaakt door de snelle groei van datacenters over de hele wereld.

“Data is de grootste valuta die door de mensheid is gecreëerd”, zegt Chris Stott, oprichter van Lonestar. “We zijn ervan afhankelijk voor bijna alles wat we doen en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaardere biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, onze maan, is de ideale plek om onze toekomst veilig op te slaan.”

Als gevolg van het succes van de edge-datacentertest van het bedrijf op het International Space Station (ISS) in december 2021, in samenwerking met Canonical en Redwire, gaat Lonestar nu verder met het bouwen van de eerste van zijn maan-datacenters. Het bedrijf heeft een contract gesloten om geavanceerde servicetests uit te voeren op de IM-1-missie van ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines, die op weg is naar Marius Hills in de regio Oceanus Procellarum, en vervolgens hun eerste zending via de IM-2-missie van Intuitive Machines naar de pool van de maan. Lonestar heeft ook de nodige spectrumaanvragen ingediend bij de ITU. Skycorp, dat een webserver voor het internationale ruimtestation ISS heeft ontwikkeld, heeft de opdracht gekregen om de eerste datacenter te bouwen voor de proof-of-concept-service van Lonestar.

Meer over
Lees ook
Expertgroep 'Standaardisatie GAIA-X’ van start

Expertgroep 'Standaardisatie GAIA-X’ van start

GAIA-X is een Europees project met als doel om gemeenschappelijke eisen te ontwikkelen voor een Europese data-infrastructuur. Dit stimuleert aanbod en gebruik van Europese cloud services en versterkt de onafhankelijkheid en data-soevereiniteit van Europa. Standaarden vormen de basis van het afsprakenstelsel GAIA-X.

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft vanaf vandaag een Nederlandse hub. Dit is aangekondigd tijdens een virtueel kick-off event georganiseerd door TNO.

AMS-IX haalt met 10 Tbit/s verkeer nieuw internetrecord

AMS-IX haalt met 10 Tbit/s verkeer nieuw internetrecord

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, heeft met 10 Tbit/s een nieuw internetrecord gevestigd. Woensdag 7 april is rond 22:00 een piek van 10,012 Terabit per seconde gehaald.