Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

restwarmte water schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

De Universiteit van Edinburgh's Advanced Computing Facility (ACF), waar de nationale supercomputer staat en die wordt gebruikt voor onderzoek zoals nationale klimaatmodellering en gezondheidsdatamodellering, genereert momenteel tot 70 GWh aan warmte per jaar. Deze hoeveelheid zou kunnen stijgen tot 272 GWh zodra de recent aangekondigde Exascale supercomputer van de Britse regering bij de universiteit wordt geïnstalleerd.

Een haalbaarheidsstudie van 2,6 miljoen Britse pond zal onderzoeken hoe het water in oude mijnschachten nabij het computercentrum kan worden benut om huizen te verwarmen. Het koelproces van de supercomputers zal dan worden aangepast om de opgevangen warmte over te dragen aan het mijnwater – tot een maximale temperatuur van 40°C. Dit water zal vervolgens door natuurlijke grondwaterstromen in de mijnschachten worden getransporteerd en beschikbaar worden gesteld om huizen te verwarmen via warmtepomptechnologie.

Als het project succesvol is, kan het als blauwdruk dienen voor het omzetten van verlaten overstroomde kolen-, schalie- en mineraalmijnen in ondergrondse warmteopslagfaciliteiten. Aangezien een kwart van de Britse huizen zich in de buurt van voormalige mijnen bevinden, kunnen potentieel zeven miljoen huishoudens op deze manier van verwarming worden voorzien, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek wordt verricht in het kader van het Geobattery-project, dat wordt geleid door het in Edinburgh gevestigde geothermische bedrijf TownRock Energy, in samenwerking met industriële en academische partners uit Schotland, de Verenigde Staten en Ierland. De Universiteit van Edinburgh is de onderzoekspartner in het project en draagt 500.000 pond bij als onderdeel van haar eigen net zero-doelstellingen. Overheidsorganisatie Scottish Enterprise heeft een subsidie van een miljoen pond toegekend via het Joint Programming Platform Smart Energy Systems (JPP SES) en Geothermica – twee netwerken die innovatieve verwarmings- en koeloplossingen ontwikkelen. Het Amerikaanse Ministerie van Energie zal onderzoekers van het Idaho National Laboratory en het Lawrence Berkeley National Laboratory financieren. University College Dublin, wiens onderzoekers worden gefinancierd door Geothermica en de Geological Survey Ireland, en de Universiteit van Strathclyde zijn ook projectpartners. Edinburgh Innovations, de commercialisatiedienst van de Universiteit van Edinburgh, zal helpen om de onderzoeksresultaten te vertalen naar een investeerbare propositie en ondersteuning bieden bij verdere financieringsaanvragen.

 

Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.