Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron_BluePack

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtechnologieën. Ze zijn ook de enige natrium-ion batterijen op de markt die UL-gecertificeerd zijn. 

Tijdens de openingsceremonie benadrukte Natron de voordelen van deze technologie. Colin Wessells, medeoprichter en co-CEO van Natron Energy, verklaarde: We zijn verheugd de opening van de eerste commerciële natrium-ion batterijproductiefaciliteit in de Verenigde Staten aan te kondigen. Deze batterijen bieden een uniek alternatief voor lithium-ion, met hogere vermogens, snellere oplaadtijden en een langere levenscyclus. 

De nieuwe faciliteit is gevestigd in Holland, Michigan. Co-CEO Wendell Brooks stelde vast dat de productiefaciliteit een belangrijke rol zal spelen voor datacenters die veel elektriciteit nodig hebben voor het het hosten van AI-applicaties en daarvoor bij voorkeur groene energiebronnen toepassen.  

Natron heeft naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen dollar geïnvesteerd om de bestaande lithium-ion productielijnen om te bouwen naar de fabricage van natrium-ion batterijen. Deze investering omvat ook 19,8 miljoen dollar aan financiering van de Amerikaanse overheidsinstelling ARPA-E via het zogeheten SCALEUP-programma. Met het ‘Seeding Critical Advances for Leading Energy technologies with Untapped Potential (SCALEUP) financieren de Amerikanen onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op het gebied van energie waarvan de opschaling risicovol is. 

De productiefaciliteit heeft een capaciteit van 600 megawatt aan natrium-ion batterijen per jaar en zal als blauwdruk dienen voor toekomstige Natron-fabrieken. De eerste verschepingen van batterijen staan gepland voor juni van dit jaar, met een initiële focus op klanten van datacenters.

 

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.