Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google ARM

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores en wordt gepositioneerd als een superieure oplossing ten opzichte van bestaande ARM- en x86-gebaseerde processoren. Google is van plan om Axion tegen het einde van 2024 beschikbaar te maken voor Google Cloud-klanten. 

Hoewel Google geen specifieke details heeft verstrekt over het aantal Neoverse-cores per processor en ok niet aangeeft of Axion gebruikmaakt van chiplet-style verpakking, wordt wel beloofd dat Axion tot 30% betere prestaties zal bieden dan de huidige algemene ARM-gebaseerde instances in de cloud. Vergeleken met vergelijkbare x86-processoren, zou Axion tot 50% betere prestaties en tot 60% betere energie-efficiëntie leveren. 

Axion integreert ook een geavanceerde architectuur genaamd Titanium, die meerdere lagen microcontrollers bevat voor het uitbesteden van taken. Deze omvatten Titan-beveiligingsmicrocontrollers, Titanium offload-processoren (TOP's) en Titanium-adapterkaarten. Een van de functies van Titanium is het afhandelen van I/O-verkeer voor data-opslag via een systeem genaamd HyperDisk. 

Axion maakt deel uit van Google's programma om eigen chips te ontwikkelen. Eerdere initiatieven hebben al Tensor Processing Units (TPU's) en Video Coding Units (VCUs) opgeleverd. Daarnaast is Google actief in het zogeheten ARM-ecosysteem. Dat heeft onder andere tot Kubernetes voor cloud, Tensorflow voor AI en de Go-taal voor software development geleid. Met Axion ondersteunt Google de SystemReady Virtual Environment (VE) standaard van Arm, die zorgt voor interoperabiliteit van besturingssystemen en software op ARM-gebaseerde servers en VM's. 

Axion zal beschikbaar zijn voor verschillende Google Cloud-diensten, zoals Google Compute Engine en Google Kubernetes Engine, en ondersteunt migratie van ARM-gebaseerde instances.

Lees ook
Lenovo herschikt divisies voor overname van x86 servers van IBM

Lenovo herschikt divisies voor overname van x86 servers van IBM

Lenovo maakt bekend zijn divisies te gaan herschikken in verband met de overname van IBM's x86-serverdivisie. Het bedrijf gaat bestaan uit vier verschillende divisies. Het bedrijf krijgt door de overname zowel de System x, BladeCenter en Flex System blade servers en switches, x86-gebaseerde Flex geïntegreerde systemen, NeXtScale en iDataPlex serv1

Lenovo neemt X86 servers van IBM over

Lenovo neemt X86 servers van IBM over

Lenovo neemt de x86 serverdivisie van IBM definitief over. Onder andere de System x, BladeCenter en Flex System blade servers en switches, x86-gebaseerde Flex geïntegreerde systemen, NeXtScale en iDataPlex servers worden onderdeel van de portfolio van Lenovo. Ook alle bijbehorende software komen in het bezit van het bedrijf. De PC-activiteiten va1

Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Microsoft's groene datacenter in het Amerikaanse Cheyenne, Wyoming moet volgende maand volledig operationeel zijn. Het datacenter wordt aangedreven met behulp van biogas, dat afkomstig is van een waterzuiveringsinstallatie. De opening van het datacenter heeft flink wat vertraging op gelopen. De bouw van het datacenter werd in november 2012 door M1