Google gaat Amerikaanse datacenters voor 100% op duurzame energie laten draaien

shutterstock_331527050

Google bouwt een datacenter in het Amerikaanse Clarksville, Tennessee in een voormalig fabriek voor halfgeleiders. Het datacenter gaat vanaf de opening voor 100% draaien op duurzame energie.

De lokale overheid in Tennessee maakt bekend dat Google een deal heeft gesloten met de Tennessee Valley Authority (TVA) voor de afname van duurzame energie. Google gaat via de TVA op zoek naar geschikte duurzame energieprojecten waarvan de energie kan worden afgegeven aan het lokale energienetwerk in Tennessee. Het datacenter in Clarksville wordt vervolgens aangesloten op ditzelfde energienetwerk.

In totaal zou Google zo’n 600 miljoen dollar in het project willen investeren. Veel onderdelen van de halfgeleider fabriek zouden in het datacenter kunnen worden hergebruikt. Andere delen zijn niet bruikbaar en worden daarom opnieuw ontworpen. Het datacenter wordt het achtste datacenter van Google in de Verenigde Staten. Wereldwijd beschikt Google over 14 datacenters. In Nederland bouwt de IT-gigant een datacenter van 120 megawatt in de Eemshaven in Groningen

Dossiers
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.