‘Verzekeren van batterijinstallaties wordt goedkoper’

sungrow-emea-itv-MC5S6cU-unsplash

Dat meldt Energy-Storage.news, een website die de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag op de voet volgt. Dat is goed nieuws voor datacenters en telco die door middel van batterijen en de tijdelijke opslag van energie een actievere rol in de energietransitie willen spelen.

Opslag van energie in batterijen is een markt die inmiddels een jaar of 5 tot 7 oud, afhankelijk van land en regio. Hierdoor heeft de verzekeringsindustrie ook de kans gekregen om zowel kennis als historische data over batterijen te verzamelen. Hierdoor kunnen zij nu beter de risico’s van dit soort projecten inschatten.

Interessant genoeg spelen recente incidenten met installaties voor energieopslag in batterijen als Moss Landing dan ook in het voordeel van deze technologie. Een brand in een batterij in deze Californische opslag had tot gevolg dat een sprinklerinstallatie in werking trad, waardoor ook batterijen die normaal functioneerden problemen begonnen te vertonen. Van de fouten die zich bij deze en andere incidenten hebben voorgedaan, hebben waardevolle informatie voor zowel de industrie als de verzekeringssector opgeleverd.

In het artikel op Energy-Storage komen verzekeringsexperts aan het woord die aangeven dat verzekeringsbedrijven vooral kijken naar aspecten als het ontwerp van de installatie en dan met name de afstand tussen de gebruikte containers of kasten. Ook willen zij een goed beeld hebben van de kans dat een incident of storing zich kan ontwikkelen tot een catastrofale situatie. Verder kijken zij naar risico’s rond overstromingen, potentiële schade door stormen, de kwaliteit van de constructie die wordt gebruikt, maatregelen om brand te voorkomen of te blussen, en het plan van aanpak dat de eigenaar van een grote batterij-installatie met de lokale brandweer wil afspreken.

Ook standaarden spelen een rol bij de risicoinschatting. Assurantiebedrijven beschouwen de normen van organisaties als ANSI, IEEE, NFPA en UL als de norm en willen dat deze als best practice strikt worden gevolgd.

De huidige problemen in de supply chain die ook in de energiewereld tot forse problemen leidt, heeft ook op batterijopslag een stevige impact. Een gebrek van componenten en subsystemen betekent dat van standaardisatie in ontwerpen nog geen sprake is, iets wat een gemakkelijke en snelle beoordeling door verzekeraars in de weg staat. In plaats van standaardisatie zien we momenteel vooral ontwerpen met steeds grotere capaciteiten per container, meerdere gebruiksscenario's zoals reactief vermogen en belastingverschuiving, en opslagsystemen die gebaseerd zijn op andere technologieën dan lithium-ion. Denk dan onder andere aan vanadium en zelfs zwaartekracht energieopslagsystemen.

 

Lees ook
Nieuw nationaal datacenter van SURFsara wordt gevestigd in Telecity Group's AMS 1

Nieuw nationaal datacenter van SURFsara wordt gevestigd in Telecity Group's AMS 1

SURFsara maakt bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Amsterdam Science Park. Telecity Group gaat op de locatie waar nu zijn datacenter AMS 1 gevestigd is een volledig nieuw datacenter bouwen voor SURFsara. Het datacenter gaat bestaan uit twee verdiepingen, die beide exclusief door Surfsara zullen worden gebruikt. In dit nieuwe datacenter1

Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Leviton lanceert het HDF3168 Fiber Distributiesysteem, een high-density oplossing die patching consolideert in datacenters. Het HDF3168 systeem wordt gebruikt in de main distribution area (MDA) en doet dienst als hoofd connectieknooppunt. Electronics & Telematics distribueert de oplossing in Nederland. "Leviton heeft het HDF3168 distributiesys1

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Een datacenter in Zweden moet op grote schaal de digitale valuta bitcoins gaan minen. Het datacenter krijgt een capaciteit van 10 megawatt, die volledig ingezet zal worden voor het minen van bitcoins. KnC Miner, een leverancier van apparatuur om bitcoins te minen, is begonnen met de bouw van het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd in het Zwee1