‘Verbetering van PUE stagneert al vier jaar’

Uptime_Institute-280210.png

Dat stelt Uptime Institute vast in het onlangs v verschenen rapport ‘Uptime Institute Global Data Center Survey 2023’. De gemiddelde effectiviteit van het wereldwijde energieverbruik (PUE) is al vier jaar gelijk gebleven, stelt de organisatie: “Verdere verbeteringen van de PUE-niveaus zullen een golf van investeringen vergen”.

Dat is echter niet het enige interessante gegeven dat in het rapport valt te lezen. Ook opmerkelijk is bijvoorbeeld: het aandeel van de workloads die in on-premise faciliteiten wordt geplaatst, is gedaald tot minder dan de helft. Dit aandeel zal naar verwachting verder afnemen naarmate meer organisaties kiezen voor een hybride benadering van IT. Dat brengt echter nog altijd wel degelijk risico’s met zich mee. Meer dan de helft (55%) van de operators zegt namelijk de afgelopen drie jaar een storing op hun locatie te hebben gehad. Toch is dit percentage een verbetering ten opzichte van eerdere onderzoeken, stelt Uptime vast.

Nog een interessant en bovendien hieraan gerelateerd punt: managers van on-premise datacenters zeggen dat gegevensbeveiliging de grootste belemmering is voor het verplaatsen van bedrijfskritische workloads naar de public cloud.

Verder is duidelijk dat de dichtheid van serverracks toeneemt. Dat gaat vooralsnog relatief langzaam. De meeste operators hebben geen racks van meer dan 20 kW, aldus Uptime.

Tenslotte AI: in datacenterfaciliteiten zal dit fenomeen voorzichtig worden toegepast, verwachten de analisten van Uptime. Operators wantrouwen namelijk het vermogen van AI om betrouwbare operationele beslissingen te nemen.

 

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.