Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Black yellow electronic part

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Ondanks de groeiende populariteit van deze koeltechnologieën, denk aan cold plates en immersion cooling, die worden gezien als de oplossing voor de energie-efficiëntie en duurzaamheidsuitdagingen van datacenters, wijst Bizo op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Vloeistofkoeling, met name directe vloeistofkoeling (DLC), maakt het mogelijk dat gekoelde watersystemen functioneren bij hogere aanvoer- en retourwatertemperaturen, wat gunstig is voor gratis koeling gedurende het hele jaar en warmteterugwinning, zit schrijft Bizo. Hoewel grotere DLC-systeeminstallaties al profiteren van deze technologie door uitsluitend droge koelers te gebruiken voor warmteafvoer, en enkele installaties geïntegreerd zijn in warmtehergebruikschema's, zullen toekomstige trends in servertechnologie een forse uitdaging op het gebied van engineering opleveren, vooral wat betreft de ontwerptemperatuurpunten van DLC-koelvloeistoffen.

Bizo benadrukt dat de stijgende verwerkingscapaciteit van servers een onvermijdelijke trend is, wat de koelvereisten verhoogt. Moderne servers kunnen tot wel 1 kilowatt (kW) aan koeling vereisen.

De introductie van DLC kan de problemen rondom luchtkoeling, die duurder wordt met het stijgen van de processing power, verminderen. Koelsystemen op basis van lucht zouden binnenkort zelfs restricties kunnen ondervinden in hun bedrijfstemperaturen, denkt Bizo. Vloeistofkoeling biedt een uitkomst door de superieure thermische prestaties van vloeistoffen, die het verwijderen van warmte uit compacte IT-elektronica vereenvoudigen.

Bizo wijst echter op de complexiteit van DLC-systemen en de temperatuurbeperkingen voor componenten, wat het behalen van de voordelen ingewikkeld maakt. Terwijl de datacenterindustrie verwacht dat componenten in de toekomst nog meer energie zullen vereisen, blijven de exacte vereisten van DLC-systemen in de komende vijf jaar onduidelijk, stelt hij.

Uptime Institute is van mening dat ondanks de potentiële energie- en prestatievoordelen van vloeistofkoeling, de toekomstige verwachtingen op basis van eerdere prestaties van DLC-installaties waarschijnlijk niet gehaald zullen worden. De uitdagingen van thermisch beheer van moderne CPU’s en GPU’s zullen alleen maar verder toenemen. Volgens Bizo doen we er dan ook goed aan om de maximale temperaturen van faciliteiten conservatiever in te stellen.

 

Foto: Mukil Menon

Lees ook
Stulz lanceert Cybercool2 chiller

Stulz lanceert Cybercool2 chiller

Stulz heeft tijdens een event in Zandvoort een nieuwe chiller-lijn gelanceerd: de Cybercool2. De chillers kenmerken zich volgens het bedrijf door zeer goede energie-efficiency waarden (EER) en de betrouwbaarheid. “De Cybercool2 is de opvolger van de eerste CyberCool-serie”, vertelde Jürgen Römer, Head of Product Management Chillers van Stulz bij d1

TeraCool wil datacenters en aardgasterminals combineren

TeraCool wil datacenters en aardgasterminals combineren

Datacenters zijn berucht om hun hoge energieverbruik. Een belangrijk deel van dit energieverbruik wordt veroorzaakt door koelinstallaties in de omgevingen. TeraCool is een initiatief dat dit energieverbruik aanzienlijk wil terugdringen door datacenters te combineren met aardgasterminals. Vloeibaar aardgas wordt bij aardgasterminals aangeleverd met1

Energiebesparing door voorkoelen omgevingsslucht

Energiebesparing door voorkoelen omgevingsslucht

Door klimaatverandering hebben we in Nederland steeds vaker te maken met warme dagen. Deze warme dagen komen ook nog eens steeds vroeger in het jaar voor. De mechanische belasting van droge koelers en chillers neemt hierdoor fors toe, met een hoger energieverbruik tot gevolg. HollandMist biedt uitkomst door op warme dagen de aangezogen lucht alvas1