Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Black yellow electronic part

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Ondanks de groeiende populariteit van deze koeltechnologieën, denk aan cold plates en immersion cooling, die worden gezien als de oplossing voor de energie-efficiëntie en duurzaamheidsuitdagingen van datacenters, wijst Bizo op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Vloeistofkoeling, met name directe vloeistofkoeling (DLC), maakt het mogelijk dat gekoelde watersystemen functioneren bij hogere aanvoer- en retourwatertemperaturen, wat gunstig is voor gratis koeling gedurende het hele jaar en warmteterugwinning, zit schrijft Bizo. Hoewel grotere DLC-systeeminstallaties al profiteren van deze technologie door uitsluitend droge koelers te gebruiken voor warmteafvoer, en enkele installaties geïntegreerd zijn in warmtehergebruikschema's, zullen toekomstige trends in servertechnologie een forse uitdaging op het gebied van engineering opleveren, vooral wat betreft de ontwerptemperatuurpunten van DLC-koelvloeistoffen.

Bizo benadrukt dat de stijgende verwerkingscapaciteit van servers een onvermijdelijke trend is, wat de koelvereisten verhoogt. Moderne servers kunnen tot wel 1 kilowatt (kW) aan koeling vereisen.

De introductie van DLC kan de problemen rondom luchtkoeling, die duurder wordt met het stijgen van de processing power, verminderen. Koelsystemen op basis van lucht zouden binnenkort zelfs restricties kunnen ondervinden in hun bedrijfstemperaturen, denkt Bizo. Vloeistofkoeling biedt een uitkomst door de superieure thermische prestaties van vloeistoffen, die het verwijderen van warmte uit compacte IT-elektronica vereenvoudigen.

Bizo wijst echter op de complexiteit van DLC-systemen en de temperatuurbeperkingen voor componenten, wat het behalen van de voordelen ingewikkeld maakt. Terwijl de datacenterindustrie verwacht dat componenten in de toekomst nog meer energie zullen vereisen, blijven de exacte vereisten van DLC-systemen in de komende vijf jaar onduidelijk, stelt hij.

Uptime Institute is van mening dat ondanks de potentiële energie- en prestatievoordelen van vloeistofkoeling, de toekomstige verwachtingen op basis van eerdere prestaties van DLC-installaties waarschijnlijk niet gehaald zullen worden. De uitdagingen van thermisch beheer van moderne CPU’s en GPU’s zullen alleen maar verder toenemen. Volgens Bizo doen we er dan ook goed aan om de maximale temperaturen van faciliteiten conservatiever in te stellen.

 

Foto: Mukil Menon

Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken l1

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1