Uptime Institute presenteert eerste Data Center Staffing Forecast Report

uptiminstitute300180

Uptime Institute heeft het Global Data Center Staffing Forecast 2021-2025 gepresenteerd, de eerste uitgebreide prognose voor de digitale infrastructuurindustrie van de personeelsbehoeften. Het rapport doet dit per regio, per datacentertype en naar gevraagde opleiding.

In elke regio neemt de capaciteit van datacenters dramatisch toe. Dat vereist mensen om datacenters te ontwerpen, bouwen en exploiteren. De beschikbaarheid (of het gebrek) van gespecialiseerd personeel zal een toenemende zorg zijn voor alle soorten datacenters, van hyperscalers tot serverruimtes.

Dit onderzoek helpt bij het vergroten van het bewustzijn van de grote kansen op werk in de sector. Het geeft werkgevers, onderwijsinstellingen en regeringen inzichten voor de behoefte aan investeringen in opleiding en onderwijs.

De personeelsbehoefte van datacenters zal naar verwachting wereldwijd groeien van ongeveer 2 miljoen fulltime werknemers in 2019 tot bijna 2,3 miljoen in 2025. De meeste vraag wordt verwacht in de regio Azië-Pacific, gevolgd door Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Pensioen en verdeling

In de VS en West-Europa bestaat de bezorgdheid dat veel werknemers rond dezelfde tijd met pensioen zullen gaan. Dat zal lijden tot een extra stijging van de vraag naar personeel, vooral naar hogere functies. Dit 'zilveren tsunami'-effect kan het komende decennium aanhouden.

De vraag naar personeel zal voornamelijk komen van cloud- en colocatiedatacenters. De datacenters van ondernemingen zullen naar verwachting veel personeel in dienst houden. Dit beeld verandert na 2025, dan hebben de clouddatacenters meer personeel.

Personeelsvereisten

Voor de meeste functies is een afgeronde technische opleiding of hoger vereist. Praktijk ervaring speelt ook een rol. Werkgevers zouden hun huidige functie-eisen moeten heroverwegen om een bredere pool van divers talent aan te trekken.

Meer onderwijs en opleiding, ook on-the-job, is nodig om aan de toekomstige vraag te voldoen. Technisch personeel is moeilijk te rekruteren voor datacenters. Mechanische en elektrotechnische ingenieurs in strategische en operationele rollen behoren tot de technische staf die in toenemende mate nodig zal zijn tot (ten minste) 2025. Dat geldt eveneens voor personeel met uitvoerende en controlerende functies.

(Dit rapport wordt op 3 februari in een webinar besproken)

 



Lees ook
Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Het Jules Verne consortium ( GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland) maakt bekend dat GENCI begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer zal huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal worden gebaseerd op Europese hardware- en softwaretechnologieën.