Twitter moet door hittegolf datacenter in Sacramento uitzetten

Twitter logo 300200

De hittegolf in Californië heeft er vorige week voor gezorgd dat een datacenter van Twitter in Sacramento down ging. Dat meldt CNN en daarmee is dit de twee keer in korte periode dat datacenters door de hoge buitentemperatuur in de problemen komen.

Weinigen hebben zich tot nu toe gerealiseerd dat het bedrijf zwaar leunt op slechts drie datacenters. Twee daarvan staan ook nog eens in Californië, een gebied waar zowel aardbevingen kunnen voorkomen als extreme hitte. De kans is groot dat de datacenters niet op een breuk in de aardkorst staan. Maar met die andere risicofactor is duidelijk geen rekening gehouden.

Er is veel kritiek gekomen op de panne bij Twitter. De keuze voor de datacenters in Sacramento, Portland en Atlanta is niet optimaal. Van een redundante architectuur zou geen sprake zijn. Die kritiek is terecht, maar zou Twitter de enige zijn die deze fout heeft gemaakt?

Dat bij de keuze voor redundante datacenter infra met de hoge zomertemperaturen rekening wordt gehouden is onwaarschijnlijk. Als het gaat om “de natuur” is men gewend te letten op de aanwezigheid van rivieren, de zeespiegel en de ondergrond. Of het gebied boven of onder de zeespiegel ligt is een vraag die in Nederland te verwachten is.

Met het oog op de business continuity vereisten zal menig IT bedrijf de checklist moeten gaan uitbreiden. De bestaande datacenters in gebieden die te warm worden nog meer koelen is een onlogische en onwaarschijnlijke optie. Onvermijdelijk zal dat er toe leiden dat de afstand tussen de datacenters die men gebruikt zal toenemen. Dat is namelijk de enige manier om de impact van een hittegolf, die vooralsnog een altijd een beperkt gebied betreft, te pareren.

Een grotere afstand tussen datacenters heeft zoals bekend ook weer nadelen. Het zal dus een lastige afweging worden.

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)