Tips voor het beheren van netwerkinfrastructuren

Nieuwsbericht Beheertips

Netwerkinfrastructuren vormen de ruggengraat van moderne bedrijven en organisaties. Het effectief beheren van deze complexe systemen is van cruciaal belang om een soepele werking te garanderen. David Cuthbertson, een bekende expert op dit gebied, deelt vijf waardevolle tips om het beheren van netwerkinfrastructuren te vereenvoudigen, zelfs wanneer je met duizenden diagrammen te maken hebt.

  1. Gebruik een inventaris van systemen en connecties

Een diagram is slechts een weergave van gegevens. Het is essentieel om een gedetailleerde inventaris van systemen en apparaten met configuratiegegevens te gebruiken om diagrammen van netwerkinfrastructuren te creëren en bij te werken. Dit geldt ook voor connecties, waarbij je gegevens zoals poorten, IP-adressen, kabel-ID's, VLAN's en MAC-adressen moet documenteren. Microsoft Visio is een handig hulpmiddel, omdat het kan worden gekoppeld aan gegevens in Excel of als een geautomatiseerd rapportagesysteem op een database kan worden gebruikt.

  1. Gebruik de juiste symbolen en vormen

Kies de beste symbolen of vormen die de begrijpelijkheid van de diagrammen verbeteren. Fysieke vormen zijn geschikt voor rack-indelingen, maar kunnen te gedetailleerd zijn voor architectuurkaarten. Gebruik logische symbolen voor switches en routers om de functie in een diagram gemakkelijk te begrijpen. Zorg voor sjablonen of symbolensets voor verschillende soorten tekeningen en detailniveaus. Ga er niet automatisch van uit dat standaard Visio-symbolen van Microsoft of een fabrikant goed werken, omdat ze vaak extra elementen bevatten die zaken compliceren en mogelijk moeten worden verwijderd.

  1. Houd diagrammen overzichtelijk

Houd diagrammen zo overzichtelijk mogelijk door gebruikers op symbolen te laten klikken voor meer gegevens, gebruik te maken van technieken om een diagram uit meerdere over elkaar heen liggende lagen op te bouwen of door door te klikken naar andere informatie. Een diagram voor een netwerktopologie kan switch-verbindingen en configuratiedetails tonen, dus waarom niet doorklikken naar de switch om de serververbindingen, locatie of de patchroute via de bekabeling naar de switches te zien? Onderzoek het gebruik van Visio-datagrafieken waarbij gebruikers de weergegeven informatie op een diagram kunnen wijzigen of oude versies kunnen markeren met kleurcodes. Dit maakt het mogelijk om met één diagram aan verschillende informatiebehoeften te voldoen, waaronder dashboards voor status, vermogen, risico en dergelijke.

  1. Beheer versies slim

Het beheren van versies van diagrammen kan een uitdaging zijn, vooral als je met veel diagrammen werkt. In plaats van diagrammen te beheren door steeds nieuwe versies te maken, kun je dezelfde bestandsnaam behouden en een vernieuwingsdatum in het diagram insluiten. Op deze manier kunnen gebruikers altijd het nieuwste netwerkschema openen via hun recente menu, ongeacht welke versie het is. Ikzelf archiveer oude versies en overschrijf de originele versie met de nieuwste versie, omdat het handhaven van versienummers voor duizenden netwerkschema's die af en toe veranderen, maar wekelijks worden vernieuwd, een verspilling van tijd en energie is. Als je een audit-trail nodig hebt, gebruik dan de database die ze heeft gemaakt, omdat deze beter geschikt is voor wijzigingsrapportage dan tabbladen of tabellen met diagramgeschiedenis. Onthoud dat een apparaat in meer dan één diagram kan voorkomen, dus het wijzigen van gegevens in één diagram kan veel diagrammen vernieuwen. Probeer bovendien niet handmatig veel diagrammen te controleren op consistentie van gegevens via trage VPN-verbindingen.

  1. Beheer de toegang tot diagrammen

Hoewel netwerkschema's bedoeld zijn om het voor iedereen gemakkelijker te maken om te begrijpen, willen we niet dat iedereen gevoelige informatie kan zien. Volg de beleidslijnen van uw organisatie voor het verlenen van toegang tot bestanden en mappen, SharePoint, interne portals en het verwijderen van gegevens. Voorbeeld: ontwikkel een Visio-hulpprogramma waarmee je IP-adressen, contactgegevens en andere gevoelige gegevens uit diagrammen en vormen kunt verwijderen. Hierdoor kun je diagrammen hebben voor intern gebruik door het netwerkteam en deze diagrammen aanpassen voor delen met klanten en aannemers. Opslaan als pdf of als webpagina's zijn andere methoden die verschillende niveaus van weergave en controle mogelijk maken. Verminder het aantal netwerkschema's in meerdere email-accounts door actuele operationele weergaven te hebben die op een interne portal kunnen worden bekeken (wat een andere reden is om bestandsversiebeheer te vermijden).

David Cuthbertson: “Met deze vijf tips kun je de uitdagingen van netwerkinfrastructuurbeheer effectiever aanpakken en ervoor zorgen dat je altijd een duidelijk beeld hebt van je complexe netwerklandschap. Het beheren van duizenden diagrammen wordt een haalbare taak en draagt bij aan de algehele efficiëntie van je organisatie.”

Lees ook
Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.