Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

FttX

 

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens willen ze voorkomen dat ze voor hetzelfde werk verschillende eisen stellen aan medewerkers.

Glasvezel zit in alle telecomnetwerken en komt steeds vaker en dichter bij de eindgebruiker. Voor de komende jaren wordt een zeer grote verdere groei van FttX-verbindingen voorzien, bij uiteenlopende aanbieders. Ook neemt het belang van onderhoud van bestaande glasvezelverbindingen de komende tijd verder toe.

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen: ‘Een branchebrede certificering is instrumenteel om de kwaliteit van nieuwe en bestaande glasvezelnetwerken te borgen. En we regelen meteen dat technische medewerkers voor hetzelfde werk met één certificaat bij verschillende opdrachtgevers terecht kunnen’.

Een toekomstvaste breedband-infrastructuur en hoogwaardige digitale toepassingen zijn van levensbelang voor onze maatschappij en de zich snel ontwikkelende digitale economie. De coronacrisis heeft de digitalisering versneld en glasvezel maakt een onstuitbare opmars door als transmissiemedium binnen deze vitale infrastructuur. Netwerkeigenaren, aannemers en andere leveranciers garanderen aan eindgebruikers een hoge kwaliteit van connectiviteit door efficiënte uitrol van nieuwe netwerken, upgrades van netwerken en door gebruik van hoogwaardige componenten en materialen. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven bewerkstelligen zijn in toenemende mate technici nodig met de juiste en eenduidige competenties.

Branchebrede FttX certificeringsboard

Vanaf het voorjaar van 2020 heeft de telecomsector daarom met elkaar verkend of en hoe zij kan komen tot een gezamenlijke certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen spreken nu de intentie uit om de krachten te bundelen in een branchebrede FttX certificeringsboard. Deze werkt een onafhankelijke, objectieve en integere certificering uit, waarmee technici hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. De certificaten zullen zijn gericht op basisvaardigheden die noodzakelijk zijn voor de planning, het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het beheer van FttX glasvezelnetwerken. Fiber to the x (FttX) is de algemene term voor een op glasvezel gebaseerde aansluiting van een locatie. De partijen streven ernaar dat ook aannemers deel gaan uitmaken van de certificeringsboard.

Aanvullend

In het verleden is zowel vanuit ‘koper’ als vanuit ‘coax’ reeds werk gemaakt van certificeringsprogramma’s voor technici die werkzaamheden uitvoeren aan DSL- en Hybrid Fiber-Coax (HFC) netwerken, te weten de Certification Board Telecom (CBT) en de Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT). Ook bestaan er al programma’s voor veiligheid, gezondheid en milieu bij civiele werkzaamheden (VCA) en voor de certificatie van aanneembedrijven (CKB), evenals onboardingprogramma’s van enkele netwerkeigenaren. De FttX certificering beoogt aanvullend te zijn op deze programma’s.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.