Supplychain-problemen vaak oorzaak van vertragingen in bouw- en renovatieprojecten

_a465f249-9496-49cd-83bd-867b09fcd42f-600

Een recent rapport getiteld ‘Uptime on the Line’ werpt een verontrustend licht op de staat van de datacenterbouw in Europa. Het onderzoek geeft aan dat de bouw van datacenters wordt geplaagd door tal van problemen, variërend van een gebrek aan competenties en apparatuur tot verstoringen in de toeleveringsketen en stijgende kosten. Deze kwesties hebben niet alleen geleid tot vertragingen in projecten, maar dreigen ook de overgang naar meer duurzame praktijken te verstoren.

Het rapport onthult dat de meeste aannemers zich gedwongen zien om hun tijdschema's aan te passen vanwege aanhoudende problemen met de levering van producten. Opmerkelijk genoeg geeft slechts 8% van de ondervraagde datacenter professionals aan geen enkele vertraging als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen te ervaren.

Doordat tegelijkertijd de roep om CO2-arme bouw steeds verder toeneemt, komen de duurzaamheidsdoelen van datacenterprojecten al gauw in gevaar. Het rapport belicht de uitdagingen die de sector tegenkomt bij het implementeren van milieuvriendelijkere praktijken. Het gebrek aan competenties en vaardigheden staat centraal in deze hindernis. Opvallend is dat, behalve in Frankrijk, de meeste onderzochte regio's (waaronder de UK en Nederland) aangeven dat het ontbreken van voldoende gekwalificeerd personeel een van de belangrijkste belemmeringen is voor het gebruik van duurzame energie tijdens de bouwfase.

Het rapport stelt enkele oplossingen voor om de datacentermarkt te ondersteunen bij deze problemen. Deze oplossingen omvatten tactische strategieën en nieuwe technologieën om de stroomvoorziening te waarborgen, groene(re) energie te integreren, de energie-efficiëntie te verbeteren, vertragingen te minimaliseren en om te gaan met weersomstandigheden. Daarbij  benadrukt het rapport de noodzaak van noodplanning en innovatie in apparatuur en installaties. Deze maatregelen kunnen aannemers helpen omgaan met de uitdagingen van verstoringen en vertragingen, terwijl ze ook de groei van de sector ondersteunen. De technologische vooruitgang moet echter ook hand in hand gaan met duurzaamheid, omdat dit de sleutel is tot een succesvolle en duurzame groei van de datacenterindustrie.

De resultaten van het onderzoek  - gehouden onder 700 datacenter professionals uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Zweden, en geschreven in opdracht van Aggreko - zijn hier te downloaden.

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.