SDIA roept datacenters op transparant te zijn over watergebruik

Max Schulze Colour400400

Tijdens een paneldiscussie tijdens ImpactFest 2021 deed Max Schulze, chairman van de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) een dringende oproep aan datacenters om transparant te zijn over hun watergebruik. Alleen dan kunnen nieuwsberichten als eerder dit jaar over vermeend gebrek aan drinkwater in Noord-Holland als gevolg van de komst van datacenters worden voorkomen.


Deze oproep werd gedaan tijdens een paneldiscussie die de SDIA organiseerde tijdens ImpactFest, een event voor startups en andere partijen die actief zijn met duurzaamheid en venture capitalists en andere financiers.

 

Er is in Noord-Holland geen gebrek aan drinkwater en er is ook geen sprake van datacenters die zo zwaar met bijvoorbeeld burgers concurreren voor drinkwater dat hierdoor problemen ontstaan. Wel hebben deze nieuwsberichten ertoe geleid dat er in de industrie - onder andere binnen de SDIA - nu discussies gaande zijn over de vraag of datacenters eigenlijk wel drinkwater voor koeling moeten gebruiken. Of kan voor dit doel bijvoorbeeld ook oppervlaktewater of regenwater worden ingezet?

Een van de problemen waar partijen die deel uitmaken van de digitale infrastructuur van ons land tegenaan lopen, is het feit dat zij voor het functioneren van onze economie en maatschappij steeds belangrijker zijn geworden. Dat deze partijen hierdoor ook nadrukkelijker gevolgd worden door media, politiek en overheid ligt dan voor de hand. De sector lijkt zich daar nog niet altijd voldoende van bewust, waardoor op onverwachte momenten discussies ontstaan die deze voor ons land belangrijke sector plotsklaps in een negatief daglicht stelt.

Dit kan voorkomen worden als de sector zich proactief opstelt en opener is over de impact die partijen in deze branche op de leefomgeving hebben. De deelnemers aan de paneldiscussie - waaronder Stulz als leverancier van datacenterapparatuur, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Scaleway als cloud-firma - leken er van overtuigd dat meer transparantie over het watergebruik van datacenters tot een veel inhoudelijker discussie zal leiden. Daarbij werd - ook vanuit de zaal - onder andere gewezen op voorbeelden uit de industrie waar partijen met een stevige impact op het milieu en soms zelfs in realtime cijfers over hun ‘footprint’ publiceren op hun website. Daarmee voeden zij als het ware de discussie met de overheid en andere stakeholders met duidelijke cijfers, die daarmee ook een goede basis vormen voor plannen om de milieu-impact verder terug te dringen.

Lees ook
Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen heeft geld ingezameld voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Het bedrijf heeft hiervoor enige tijd geleden een speciale actie in het leven geroepen. Voor elke verbruikte kWh in november doneert Datacenter Groningen 1 eurocent aan de Stichting Kinderoncologie Groningen. Met de actie schenkt het bedrijf in totaal 1.1