Schneider Electric introduceert EcoBlade voor energie-opslag

Schneider Electric introduceert de EcoBlade, een systeem voor het opslaan van energie. Met de EcoBlade is het mogelijk energie die uit duurzame energiebronnen wordt gewonnen op te slaan, zodat deze op ieder gewenst moment beschikbaar is. Hiermee wil Schneider Electric en bijdrage leveren aan het voldoen aan het Parijse klimaatakkoord, dat grenzen stelt aan de opwarming van de aarde.

Tot nu waren duurzame alternatieven als zonne- en windenergie lastig te integreren in elektriciteitsnetwerken. Het opgewekte vermogen op een specifiek tijdstip komt immers niet per se overeen met de vraag op dat moment. Om stroomstoringen te voorkomen bij te weinig elektriciteitsaanbod, zetten gebruikers dure en inefficiënte backupsystemen in. Denk hierbij aan generatoren die werken op fossiele brandstof. Dit zijn oplossingen die organisaties veelal inzetten bij serverparken en ziekenhuizen.

schneider-electric-ecoblade

Hernieuwbare energie opslaan

Met de EcoBlade maakt Schneider Electric het mogelijk energie op een schaalbare manier op te slaan. Op het moment dat de vraag naar elektriciteit groter is dan hetgeen is opgewekt, stelt EcoBlade de opgewekte energie weer ter beschikking. Duurzame energie kan hierdoor op ieder moment worden gebruikt, ook als er geen wind is of de zon niet schijnt. Ook is het mogelijk energie te verkopen aan het microgrid.

Het energieopslagsysteem werkt op basis van Li-ion-batterijen. Het bestaat uit blades ter grootte van een 30-inch flatscreentelevisie, met een gewicht van minder dan 25kg. Iedere blade bevat een slimme connected batterijmodule en is stand-alone inzetbaar. De blades kunnen worden geïntegreerd in containers.

Integratie met StruxureWare

Het EcoBlade-systeem kan worden geïntegreerd in de oplossingen die Schneider Electric heeft ontwikkeld op het gebied van elektriciteit. Denk hierbij aan de Struxureware-software suite van cloudgebaseerde servicemodules. StruxureWare verzamelt en beheert operationele data en gegevens over het weer. De software optimaliseert de energieprestaties over de gehele keten: van het opwekken van energie door onder meer zonnepanelen en windturbines tot het leveren van een kosteneffectieve energieopslag en -consumptie.

EcoBlade is verkrijgbaar vanaf 2017. De prijs bedraagt minder dan 500 Amerikaanse dollar per kWh.

Dossiers
Lees ook
EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

Een recent rapport van McKinsey benadrukt dat de Europese Unie aanzienlijk moet versnellen en haar inspanningen moet vergroten op het gebied van de koolstofarme energietransitie om haar eigen klimaatdoelstellingen te halen, waaronder het streven naar net zero koolstofuitstoot in het jaar 2050.

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Nederland is een branchevereniging rijker die belangrijk kan worden voor de datacentersector. NLHydrogen is de branchevereniging die de waterstofsector wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen. “Samen gaan we voorop in de realisatie van een CO₂-vrije samenleving.