Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

TES Battery Rotterdam

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in Rotterdam van TES moet daar verandering in gaan brengen, waardoor hergebruik van materialen maar ook van complete batterijen een flinke stap dichterbij komt.

Veel lithium-ion batterijen die nu gerecycled worden, zijn afkomstig uit elektrische auto’s. Bovendien gaat het voornamelijk om schadeauto’s of om batterijen waarin productietechnische fouten zitten. Doordat lithium-ion batterijen in de praktijk langer blijken mee te gaan dan eerder werd aangenomen, laat de grote stroom batterijen die verwerkt dient te worden nog op zich wachten. Wel bevinden de productielocaties van dit type batterijen in Europa zich veelal nog in de opstartfase, met alle productieproblemen en uitval van dien.

Recycling is belangrijk om het ecosysteem rond batterijen voor energieopslag verder uit te breiden. We zien al enige tijd dat er een duidelijke link bestaat tussen lithium-ion batterijen die uit auto’s afkomstig zijn en datacenters en andere grootschalige energiegebruikers, zoals datacenters en andere grootschalige gebouwen. Het bekende voorbeeld daarvan is uiteraard de Johan Cruyff Arena in Amsterdam, waar lithium-ion batterijen die afkomstig zijn uit elektrische auto’s van Nissan door Eaton zijn verwerkt tot energieopslagsystemen die in combinatie met zonnepanelen op het dak een aanzienlijk deel van de faciliteiten van dit stadion van elektriciteit kunnen voorzien.

Voor het grootschalige gebruik van lithium-ion batterijen is het belangrijk om te realiseren dat Europa over een aantal jaren regels gaat stellen aan lithium-ion batterijen. Deze zullen dan voor een deel gemaakt moeten zijn met grondstoffen die via recycling beschikbaar zijn gekomen. Dit hoort bij het Europese beleid om als continent minder afhankelijk te worden van landen als China voor bepaalde groepen van grondstoffen. De fabriek van TES in Rotterdam verwacht vooral nikkel, mangaan en kobalt terug te winnen.

Lees ook
Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1