Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

restwarmte water schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

De Universiteit van Edinburgh's Advanced Computing Facility (ACF), waar de nationale supercomputer staat en die wordt gebruikt voor onderzoek zoals nationale klimaatmodellering en gezondheidsdatamodellering, genereert momenteel tot 70 GWh aan warmte per jaar. Deze hoeveelheid zou kunnen stijgen tot 272 GWh zodra de recent aangekondigde Exascale supercomputer van de Britse regering bij de universiteit wordt geïnstalleerd.

Een haalbaarheidsstudie van 2,6 miljoen Britse pond zal onderzoeken hoe het water in oude mijnschachten nabij het computercentrum kan worden benut om huizen te verwarmen. Het koelproces van de supercomputers zal dan worden aangepast om de opgevangen warmte over te dragen aan het mijnwater – tot een maximale temperatuur van 40°C. Dit water zal vervolgens door natuurlijke grondwaterstromen in de mijnschachten worden getransporteerd en beschikbaar worden gesteld om huizen te verwarmen via warmtepomptechnologie.

Als het project succesvol is, kan het als blauwdruk dienen voor het omzetten van verlaten overstroomde kolen-, schalie- en mineraalmijnen in ondergrondse warmteopslagfaciliteiten. Aangezien een kwart van de Britse huizen zich in de buurt van voormalige mijnen bevinden, kunnen potentieel zeven miljoen huishoudens op deze manier van verwarming worden voorzien, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek wordt verricht in het kader van het Geobattery-project, dat wordt geleid door het in Edinburgh gevestigde geothermische bedrijf TownRock Energy, in samenwerking met industriële en academische partners uit Schotland, de Verenigde Staten en Ierland. De Universiteit van Edinburgh is de onderzoekspartner in het project en draagt 500.000 pond bij als onderdeel van haar eigen net zero-doelstellingen. Overheidsorganisatie Scottish Enterprise heeft een subsidie van een miljoen pond toegekend via het Joint Programming Platform Smart Energy Systems (JPP SES) en Geothermica – twee netwerken die innovatieve verwarmings- en koeloplossingen ontwikkelen. Het Amerikaanse Ministerie van Energie zal onderzoekers van het Idaho National Laboratory en het Lawrence Berkeley National Laboratory financieren. University College Dublin, wiens onderzoekers worden gefinancierd door Geothermica en de Geological Survey Ireland, en de Universiteit van Strathclyde zijn ook projectpartners. Edinburgh Innovations, de commercialisatiedienst van de Universiteit van Edinburgh, zal helpen om de onderzoeksresultaten te vertalen naar een investeerbare propositie en ondersteuning bieden bij verdere financieringsaanvragen.

 

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.