<


Rapport: datacenters onderschatten gevaar van elektromagnetische pulsen (EMP)

cyberspace-gcd20ddebb_1280

Datacenters zouden er goed aan doen om meer aandacht te hebben voor de gevaren van een elektromagnetische puls (EMP). Dat is de strekking van een rapport van Uptime Institute.

Een EMP is een krachtige uitbarsting van energie die kan worden veroorzaakt door verschillende bronnen. Dit kan variëren van natuurlijke verschijnselen zoals bliksem tot door de mens veroorzaakte gebeurtenissen. Deze energie kan lange afstanden afleggen. Sommige vormen van EMP veroorzaken storing of schade aan elektronische apparatuur. Andere werken het sterkst op het elektriciteitsnet, met secundaire effecten op datacenters.

Datacenters zijn kwetsbaar voor de effecten van een EMP, aldus de onderzoekers. De energie van een EMP kan storingen in de stroomsystemen van het datacenter veroorzaken, met een volledige stroomuitval tot gevolg. Dit kan leiden tot het verlies van bedrijfskritische gegevens en systeemuitval, met mogelijk aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg.

De meeste datacenters nemen EMP echter niet op in hun risicobeoordelingen of nemen er geen bescherming tegen op, concluderen de onderzoekers. Daarom adviseren zij datacenter managers om alsnog stappen te ondernemen om hun faciliteiten beter te beschermen tegen de mogelijke effecten van een EMP. Het gaat dan om maatregelen - naast het installeren van overspanningsbeveiligingen en UPS-systemen - als het realiseren voor een goede aarding van alle apparatuur. Bovendien zouden datacenters het gebruik van kooien van Faraday moeten overwegen. Deze zijn ontworpen om de effecten van een EMP te blokkeren.

Uptime stelt vast dat normaal functioneren tijdens een krachtig EMP-event weliswaar mogelijk is, maar dat dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Kosten die bij overheids- en militaire faciliteiten makkelijker te verantwoorden zijn, dan bij een enterpriese datacenters of een colocatie faciliteit. Een datacenter doet er daarom goed aan om de schaal en het type event te definiëren waartegen het zich wil beschermen.

Lees ook
Europese strategie voor ruimtevaart en veiligheid vereist groot aantal nieuwe edge- en andere faciliteiten

Europese strategie voor ruimtevaart en veiligheid vereist groot aantal nieuwe edge- en andere faciliteiten

De Europese Commissie heeft onlangs de allereerste EU-ruimtestrategie voor security en defensie ontwikkeld. Dit is een reactie op de identificatie van de ruimte als een strategisch domein in het Europese Strategisch Kompas. Realiseren van de plannen die in deze strategie naar voren komen, is goed nieuws voor de ontwikkelaars en toeleveranciers van datacenters...

Observability in het DataCenter netwerk

Observability in het DataCenter netwerk

De mogelijkheid om problemen in datacenters te voorkomen, te diagnosticeren en op te lossen is essentieel om een soepele werking te garanderen, downtime te beperken en een voorsprong op de concurrentie te behouden. Dit is waar “observability” en packet capturing om de hoek komen kijken.

Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in...