Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

e-waste afval

AMS Institute, Aliter Networks, IDEAL&CO Explore, WcooliT, KPN, TU Delft, STichting Green IT Amsterdam, Amsterdam Economic Board ontvangen met dit project subsidie vanuit de regeling TSE Industrie CE 2021: Circulaire Economie van de KIA CE  en RVO.

Doel van het project is om een nieuwe methodiek Circular Resource Planning for IT (RePlanIT) en bijbehorend systeem te ontwikkelen waarmee leveranciers en eindgebruikers van ICT de hardware die ze in gebruik of bezit hebben circulair kunnen beheren om zo de ecologische footprint ervan te minimaliseren en de grondstoffenefficiëntie te maximaliseren, zonder in te boeten aan functionaliteit en betrouwbaarheid. Het project moet bijdragen aan de doelstelling van KIA-CE door de circulaire strategieën voorspellend -realtime, risk-based- onderhoud en reparatie en hergebruik en tweede kans gebruik te combineren met het toepassingsgebied e-waste en (waardebehoud van) non-ferro metalen.

Impact

ICT-hardware wordt volgens de partijen gemiddeld 3 à 4 jaar gebruikt en dit is niet houdbaar. De ecologische footprint van de digitale infrastructuur is fors en loopt op, zeker nu met COVID-19 ons dataverkeer almaar groeit. De ICT-sector was pre-COVID al verantwoordelijk voor 3-6 procent van de mondiale broeikasgasemissies, wat vergelijkbaar is met de cementindustrie.. Ook nemen leveringsrisico’s toe van kritieke materialen die worden gebruikt in ICT-hardware productie, waarvan recyclingrates blijven steken op <1-5 procent.

Bij toekomstige tekorten zal de digitale transitie moeten concurreren met de energietransitie om grondstoffen als zeldzame aardmetalen, kobalt en indium. Nederland speelt hierin internationaal een hoofdrol, met een groeiend oppervlakte aan dataservers (inmiddels 952.682 m2), gekoppeld aan meer dan 250 miljoen ICT-devices (laptops, smartphones, desktops) in de Nederlandse markt.

Circulaire strategieën zoals levensduurverlenging, hergebruik en refurbishment van apparatuur helpen de milieu-impact en leveringszekerheid van digitalisering te verbeteren. Het ontbreekt ICT-beslissers in de zakelijke markt aan real-time decision support systems om hierop te kunnen sturen.

Met het beoogde RePlanIT-systeem wordt Internet-of-Things en AI ingezet om de noodzaak en timing te voorspellen van maintenance van ICT-hardware in de gebruiksfase en de resterende levensduur te bepalen in het geval van refurbishment. Het systeem stelt ICT[1]leveranciers en eindgebruikers in staat om afgeschreven apparatuur op een zo hoog mogelijk waardeniveau te hergebruiken, bijvoorbeeld door hardware configuraties en gefaseerde vervangingsplannen te ontwerpen waarin ten minste 50 procent van de componenten worden hergebruikt.

Korte omschrijving van de activiteiten

In dit project ontwikkelt het consortium een prototype van het RePlanIT-systeem, dat wordt getest in een realistische omgeving. We focussen ons op dataservers en laptops, waarbij ook clouddiensten binnen de scope vallen (servers in beheer van een IaaS- of PaaS-dienstverlener). Het systeem wordt ontwikkeld door Aliter Networks in samenwerking met TU Delft en Green IT Amsterdam, met ondersteuning van de ontwerp- en engineeringsbedrijven IDEAL&CO, WcooliT en KPN.

Het systeem wordt gevalideerd in samenwerking met de eindgebruikers gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat, waar we een (kleinschalige) testomgeving / field lab inrichten. Het technisch onderzoek betreft met name IT-ontwikkeling (zoals interfaces tussen systemen en forecast algoritmen voor het voorspellen van maintenance en levensduur) in combinatie met de toepassing van diverse hardware (instrumenten/sensoren voor verwerving van dynamische data) en zelflerende dataverwerking (IoT/AI). Het technisch onderzoek wordt systematisch ondersteund met stakeholderanalyses en onderzoek naar de randvoorwaarden voor vertrouwen en acceptatie in de zakelijke markt, in een iteratief designproces.

Resultaat

Resultaat is een prototype van het RePlanIT-systeem, gevalideerd in praktijkomgevingen, voor laptops en dataservers. Het systeem bestaat uit drie onderdelen.

  • Het Dynamic Product Passport slaat informatie op over de hardware voor inkoop, onderhoud en vervanging.
  • De Circular Resource Planner interpreteert data uit het productpaspoort voor condition-based maintenance, refurbishment en gefaseerde vervangingsstrategieën op systeemniveau.
  • De Circular Resource Configurator geeft een actueel overzicht van de beschikbare en vrijkomende gebruikte ICT-hardware componenten voor het bouwen van circulaire hardware configuraties.

Hiermee kunnen eindgebruikers

  • betere, snellere en kwantitatief onderbouwde beslissingen nemen die aantoonbaar leiden tot verminderd primair materiaalgebruik en milieu-impact van de ICT-omgeving;
  • de levensduur van dataservers en laptops met tenminste 3 jaar verlengen en minstens 50% refurbished inzetten. Partijen als Gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat kunnen hiermee naar schatting een reductie van 13,19 ton/jaar primair grondstoffengebruik realiseren, 2,4 Mton/jaar CO2-eq vermeden broeikasgasemissies, en een besparing van tenminste 50% op de aanschafkosten.

(zie ook link)

Lees ook
The Datacenter Group wil Delfts datacenter energieneutraal maken

The Datacenter Group wil Delfts datacenter energieneutraal maken

The Datacenter Group maakt bekend haar datacenter in Delft energieneutraal te maken. Het bedrijf wil intelligente energiesystemen in zijn datacenter gaan implementeren en inzetten op de realisatie van energiebesparingen en duurzame productie van energie. Siemon van den Berg, algemeen directeur van The Datacenter Group, heeft hiervoor een zogeheten1

SADC en Green IT Amsterdam werken samen aan duurzame datacenterhotspot Schiphol

SADC en Green IT Amsterdam werken samen aan duurzame datacenterhotspot Schiphol

Schiphol Area Development Company (SADC) en stichting Green IT Amsterdam slaan de handen ineen om de datacenterhotspot rondom Schiphol uit te breiden. De partijen willen een efficiënt en vooral duurzaam datacenter-ecosysteem creëren. Gekeken wordt of de huidige datacenterhotspot van Schiphol kan worden uitgebreid door ontwikkeling van een Green Da1

Nederlandse datacentersector heeft volop kansen om verder te vergroenen

Nederlandse datacentersector heeft volop kansen om verder te vergroenen

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk thema voor de Nederlandse datacentersector. De sector wordt steeds duurzamer, maar er zijn blijven kansen om nog efficiënter te werk te gaan. Om deze kansen op het gebied van ‘Green IT’ te benutten is verdere samenwerking binnen de gehele IT-sector van belang. Dit constateren de Dutch Datacenter Association1