Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen. Energiehubs zijn in feite vormen van tijdelijke opslag van elektriciteit, goed te gebruiken. Voor het opvangen van pieken en dalen in vraag en aanbod. 

Terwijl Gelderland de ambitie heeft om energiehubs te plaatsen om zo de druk op het stroomnetwerk te verlichten, heeft TenneT onlangs aangegeven dat deze plannen tijdelijk on hold zijn gezet. De reden hiervoor is dat er minder capaciteit beschikbaar is op het netwerk dan aanvankelijk werd aangenomen.

De website Stadszaken rapporteert dat de provincie Gelderland, ondanks de tegenslag, hoopt de plannen voor de energiehubs alsnog door te zetten. Deze hubs zouden specifiek op bedrijventerreinen gerealiseerd moeten worden om zo de problemen met netcongestie, die vooral tijdens piekmomenten opduiken, tegen te gaan. Gelders gedeputeerde Ans Mol benadrukt het belang van vooruitgang in een artikel op de website: "We betreuren het dat de energiehubs, die eigenlijk bijdragen aan het ontlasten van het stroomnetwerk, vertraging lijken op te lopen. We moeten door, stil zitten is geen optie."

De opstelling van TenneT, die aangeeft dat er geen netwerkcapaciteit is om alle geplande hubs aan te sluiten en dat maatwerk vereist is, heeft mogelijk grote gevolgen voor zowel inwoners als het bedrijfsleven. De roep om duidelijkheid en een mogelijke oplossing wordt steeds luider. Gelderland, in samenwerking met Flevoland en Utrecht, streeft ernaar om op enkele locaties alsnog energiehubs te realiseren. Dit initiatief onderstreept het belang van samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven in de strijd tegen netcongestie.

Daarnaast overweegt de provincie een nationale pilot te starten in samenwerking met het Landelijk actieprogramma netcongestie (LAN), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de netbeheerders. Deze pilot zou zich richten op de realisatie van energiehubs in verschillende Gelderse steden, waaronder Duiven, Zutphen, Nijmegen, en Apeldoorn.

Naast de focus op energiehubs heeft Gelderland het Plan van aanpak Gelderse energie-infrastructuur (GEIS, pdf) ontwikkeld. Dit plan beoogt netcongestie te bestrijden door vergunningen sneller af te geven, een integrale aanpak van de plaatsing van energie-infrastructuur te hanteren, en te sturen op regionale en lokale oplossingen.

Foto: Matthew Henry

Lees ook
Vertiv introduceert een nieuw remote power panel en busway-systeem

Vertiv introduceert een nieuw remote power panel en busway-systeem

Vertiv, introduceert vandaag twee nieuwe stroomverdelingssystemen die het beheer en de schaalbaarheid van datacenters vereenvoudigen.Het eerste systeem is de Liebert® RXA remote power panel (RPP). Deze flexibele en veilige oplossing voor stroomverdeling heeft een van de meest compacte afmetingen die er maar op de markt verkrijgbaar zijn.

Schneider Electric brengt nieuw onderzoek en IT-innovaties voor duurzame digitalisering

Schneider Electric brengt nieuw onderzoek en IT-innovaties voor duurzame digitalisering

Schneider Electric, leider op het gebied van digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, bracht recent een onderzoeksrapport uit dat inzichten biedt in hoe gedigitaliseerde en slimme toepassingen in de toekomst van elektriciteit worden voorzien.

Hoe datacenters met de juiste UPS op een duurzame manier kunnen groeien en efficiëntie kunnen verhogen

Hoe datacenters met de juiste UPS op een duurzame manier kunnen groeien en efficiëntie kunnen verhogen

Beheerders van enterprisedatacenters, cloud- en serviceproviders en colocatiefaciliteiten staan onder toenemende druk om aan de groeiende vraag te voldoen. Tegelijkertijd moeten de uptime en prestaties worden verbeterd, kosten beheerst en aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie gewerkt. Een manier om met deze uitdagingen om te gaan,1