PCIe-kaart vermindert energieverbruik in AI-servers aanzienlijk

DEEPX

Tijdens CES 2024 introduceerty het Koreaanse DEEPX de DX-H1. Dit is een PCIe-kaart die is  ontworpen om de prestaties van AI-servers te versnellen en tegelijkertijd het energieverbruik te verlagen. De DX-H1, die in aanloop naar de beurs in Las Vegas de CES 2024 Innovatie Award heeft gewonnen in de categorie Computer Hardware en Componenten, legt de nadruk op prestaties, energie-efficiëntie en kosteneffectiviteit.

De PCIe-versnellerkaart biedt een uitzonderlijke energie/prestatie-efficiëntie die de huidige GPU-gebaseerde oplossingen met meer dan 10 keer overtreft. Hierdoor kan deze kaart wellicht een significante rol gaan spelen in het verminderen van koolstofemissies voor AI-servers en datacenters.

De markt voor AI-servers is afhankelijk van energie-intensieve GPU's, waarvan het hoge energieverbruik leidt tot aanzienlijke koolstofemissies. De noodzaak om de milieueffecten te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen, met name in datacenters, stimuleert de vraag naar duurzamere, energiezuinige AI-accelerators. Analisten verwachten dan ook dat deze markt snel zal gaan groeien. Uit projecties van TrendForce blijkt bijvoorbeeld dat de markt voor AI-servers zal groeien met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van meer dan 36% tot 2027. Voor datacenters die tegelijkertijd koolstofemissies willen beperken en een competitief voordeel willen behalen door AI-prestaties van topniveau mogelijk te maken, vertegenwoordigen producten zoals de DX-H1 een mogelijke oplossing.

DEEPX heeft twee nieuwe technologieën ontwikkeld. Dat is allereerst IQ8. Dit is een manier om AI-modellen te comprimeren, waardoor dataverwerking als het trainen van modellen sneller kan gebeuren. Smart Memory Access minimaliseert het gebruik van D-RAM tot minder dan een tiende van de typische GPU-niveaus, wat met name gunstig is voor inferentie-workloads.

De DX-H1 integreert ook met bestaande GPU’sen biedt een interface om door GPU’s getrainde AI-modellen te ondersteunen. Dit maakt een overgang mogelijk voor bedrijven die de prestaties willen verbeteren zonder de noodzaak van systeemwijzigingen.

Meer over
Lees ook
Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.