Onderzoek: 'De komende jaren worden er flink meer datacenters gebouwd'

servers

De komende jaren zullen aanzienlijk meer datacenters wordt gebouwd. De hoeveelheid datacenters die wereldwijd worden ontwikkeld groeit tot 2018 jaar-op-jaar met 21 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Research and Markets.

De bouw van nieuwe datacenters wordt volgens het onderzoeksbureau aangedreven door een groeiende behoefte aan colocatieruimte. Deze behoefte zou toenemende door de groeiende complexiteit van datacentertechnologie. Steeds meer bedrijven zouden er daarom voor kiezen niet langer met een intern datacenter te werken, maar voor colocatie te kiezen.

Duurzaamheid

'Groen' blijft naar verwachting de komende jaren een belangrijk thema in de datacenterwereld. Strenge regelgeving op het gebied van energieverbruik zorgt ervoor dat datacenters steeds meer gebruik maken van duurzame energie, zoals zonne- of windenergie. Dit beïnvloedt ook de locatie waar datacenters de komende jaren worden gebouwd. Eigenaren zouden er steeds vaker voor kiezen datacenters te bouwen in regio's waar de buitentemperatuur laag is, zodat het datacenter minder gekoeld hoeft te worden.

Ook datacenters in een container worden in het onderzoek behandeld. Deze datacenters maken het mogelijk datacenters in korte tijd op te schalen. De komst van 'containerized datacenters' drukt de komende jaren de vraag naar traditionele datacenters.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Ambitieze groeistrategie van OVHcloud vereist veel colocatie-capaciteit

Ambitieze groeistrategie van OVHcloud vereist veel colocatie-capaciteit

Europese aanbieder van cloud hosting OVHcloud heeft zijn eerste 'Local Zones' voor de public cloud geopend. De eerste is in Brussel, een tweede is geopend in Madrid. OVHcloud maakt hierbij gebruik van technologie van Gridscale, een bedrijf dat het onlangs heeft overgenomen.

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacenters...