NTT creëert ’s werelds grootste 'connected stadium' en genereert een ‘digital twin’ van de Tour de France

NTTlogo300200

NTT Ltd., de officiële technologiepartner van A.S.O, gaat ’s werelds grootste 'connected stadium' creëren, een concept dat uniek is voor de Tour de France. Met het stadion genereert NTT als het ware een ‘digital twin’ van het evenement. Miljoenen datapunten worden verzameld en tot leven gebracht via inzichtelijke visualisaties en digitale ervaringen voor fans. Daarnaast biedt NTT nieuwe diensten ter ondersteuning van de activiteiten rondom de drie weken durende Tour de France, die plaatsvindt van 26 juni tot en met 18 juli 2021. Door de nog geldende reisbeperkingen en COVID-19-maatregelen organiseert NTT in samenwerking met A.S.O verschillende digitale ervaringen om fans over de hele wereld bij het evenement te betrekken. Die ervaringen bestaan uit:

  • Race Center – de officiële live tracking-site die voorziet in wedstrijdupdates, inclusief live trackingdata van de renners op letour.fr en in de officiële Tour de France-app
  • LeTourData – data-gedreven inzichten en AI-voorspellingen op Twitter, Instagram en tv

  • 3D Tracker – een meeslepende AR-app die 3D-beelden toont van de etappen

  • Tour de France Fantasy by Tissot – een fantasy sportgame die data-inzichten en machine learning (NTT predictor) integreert voor inzichten over veelbelovende renners

  • NTT Media Wall – een mediadisplay in de wedstrijddorpen met data-inzichten en visualisaties van LeTourData en live wedstrijdupdates

Een digital twin met behulp van IoT en edge computing

De Tour de France is een mobiel stadion dat 21 dagen lang elke dag verhuist. Het stadion legt in totaal 3.400 kilometer af en doet de meest afgelegen locaties in Frankrijk aan – van het pittoreske platteland tot de hoge bergen van de Alpen en de Pyreneeën.

Door een digital twin van het evenement te creëren, krijgen operationele medewerkers realtime inzicht in het evenement en zijn ze uiteindelijk in staat om de activiteiten te stroomlijnen, wat de continuïteit en veerkracht van de wedstrijd ten goede komt. NTT zal een brede reeks IoT-sensoren, edge compute en netwerken gebruiken, geïntegreerd in NTT’s slimme platforms en afgezet tegen een geo-locatiemodel van elke fase van de Tour. Hierdoor ontstaat realtime inzicht in belangrijke locaties en assets, is COVID-19-contactonderzoek mogelijk en ook realtime updates van de aankomsttijden van de karavaan.  Daarnaast zal NTT gebruikmaken van realtime analytics aan de edge om de officiële volgwagens te voorzien van up-to-date wedstrijddata. Dit levert een live overzicht op van de wedstrijdsituatie, zelfs in afgelegen gebieden of in de hoge bergen.

Peter Gray, Senior Vice President, Advanced Technology Group, Sport bij NTT Ltd.: “De digitalisering van de Tour de France begon in 2015 door data van de renners te verzamelen om te voorzien in realtime updates. Het is ons elk jaar gelukt om de technologie naar een hoger niveau te tillen en dit jaar creëren we als het ware een digital twin van het evenement. Het is een zeer dynamische en continu veranderende omgeving die vraagt om onmiddellijke toegang tot informatie, om zo te zorgen voor een continu en naadloos proces. Het resultaat is dat fans beter op de hoogte én meer betrokken zijn.”

Connectiviteit in de kern, op veilige wijze mogelijk gemaakt dankzij de cloud

Door te zorgen voor een echt hybride omgeving van fysieke servers, virtuele servers, containers en serverless functies voor verschillende workloads, stuk voor stuk uitgerold via geautomatiseerde Infrastructure as a Code, is NTT in staat deze veelzijdigheid aan fan- en operationele diensten voor A.S.O te ondersteunen. Alle onderdelen worden gemonitord door NTT’s Services Portal en een wereldwijd team van experts dat is verbonden via NTT’s Managed Collaboration Service. Zo komt NTT tegemoet aan de vraag om beter verbonden te zijn, ongeacht de locatie van de etappen en ongeacht de locaties van computing, applicaties en gebruikers.

Het creëren van een digital twin van de wedstrijd betekent ook betere connectiviteit van apparaten en voertuigen, en meer applicaties en platforms met toegang tot diensten die in de cloud staan – public, private of hybrid. Wat de host ook is, voor A.S.O staat data centraal. Dat betekent niet alleen inzicht in waar verschillende data zich bevindt, maar ook inzicht in hoe die data moet worden verzameld en gebruikt om betere ervaringen te creëren – of die nu voor de fans, de media of de wielrenteams zijn. Gray: “Ten tijde van de pandemie is een terugkerend thema voor veel organisaties hoe ze moeten voldoen aan de veranderende behoeften van hun klanten.

Dit aanpassingsvermogen heeft gedurende onze zevenjarige samenwerking met A.S.O altijd centraal gestaan. We dragen bij aan de constante innovatie van de Tour de France, een evenement waar miljoenen fans van over de hele wereld elk jaar weer naar uitkijken. Elk jaar zijn de verwachtingen hoger en komen we met nieuwe manieren om meer mensen te bereiken en te betrekken. Gezien de complexiteit van de wedstrijd is dat geen eenvoudige opgave.” Yann Le Moenner, Chief Executive Officer van A.S.O: “Technologie helpt ons om te innoveren met de snelheid die fans verwachten van hun mobiele en cloudapplicaties, en om te voorzien in inzichten over het evenement, rijke analytics en slimme digitale oplossingen. Sinds 2015 hebben we een flink aantal digitale verbeteringen doorgevoerd voor de Tour om zo de best mogelijke ‘connected fan’-ervaring te creëren. Dit jaar doen we dat ook weer en bieden we een data-gedreven ervaring op elk apparaat, waar je je ook bevindt op de wereld."

Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

Amerikanen voeren druk op China en EU op met plannen voor nieuw chipresearchinstituut

Amerikanen voeren druk op China en EU op met plannen voor nieuw chipresearchinstituut

De concurrentiestrijd tussen EU, China en de VS lijkt nog intenser te worden. De Verenigde Staten maken plannen voor een forse investering in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en kennis via een nieuw op te richten researchorganisatie.