Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

fre-sonneveld-q6n8nIrDQHE-unsplash

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Met een toenemende druk op het Nederlandse elektriciteitsnet door netcongestie en spanningsproblemen, staat GOPACS voor een uitdagende taak. De netbeheerders worden geconfronteerd met de moeilijkheid om nieuwe aansluitingen te realiseren en een toename in spanningsproblemen, wat leidt tot uitval van omvormers en andere netelementen.

Als er congestie is in het elektriciteitsnet verdelen de netbeheerders de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt dus op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan het elektriciteitsnet aankan. Dat tekort aan transportcapaciteit noemen we congestie. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan grootzakelijke klanten of zij tegen een marktconforme vergoeding tijdelijk minder elektriciteit kunnen verbruiken of opwekken. De ruimte die daarmee vrijkomt, wordt verdeeld onder andere gebruikers van het elektriciteitsnet.

De nieuwe directeuren, Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic, brengen veel ervaring mee. Stojakovic heeft een achtergrond als IT-consultant en heeft voornamelijk in de energiesector gewerkt. Sinds 2010 vervulde hij verschillende managementrollen binnen Stedin. Ten Wolde heeft zijn sporen verdiend in managementrollen gericht op fusies en overnames in de technologie- en IT-sector, waaronder bij EY, en heeft belangrijke projecten voor TenneT geleid, zoals congestiemanagement en de fusies van CertiQ en Vertogas.

GOPACS zelf functioneert niet als een handelsplatform, maar maakt gebruik van bestaande energiehandelsplatforms zoals ETPA en EPEX SPOT. Deze platforms brengen buy- en sell-orders samen, waarbij GOPACS een cruciale rol speelt in het identificeren van orders die kunnen bijdragen aan het verminderen van congestie. Wanneer deze orders locatiegegevens bevatten en daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van netcongestie, betalen de netbeheerders de spread om zo een match te realiseren. Dit alles gebeurt met het oog op het behoud van de balans in het Nederlandse elektriciteitsnet, zonder verdere verstoringen.

Lees ook
Google drijft datacenter in Eemshaven aan met windenergie van Eneco

Google drijft datacenter in Eemshaven aan met windenergie van Eneco

Google koopt alle energie die door een nieuw windmolenpark van Eneco wordt opgewekt. De energie moet Google’s datacenter in de Eemshaven gaan aandrijven. Dit datacenter wordt hierdoor vanaf de opening voor 100% van lokaal opgewekte duurzame energie voorzien. Het Amerikaanse IT-bedrijf heeft een tienjarig contract gesloten met Eneco. Het contract g1

Cummins lanceert 3,5 megawatt generator

Cummins lanceert 3,5 megawatt generator

Cummins lanceert haar meest krachtige generator tot nu toe. De QSK95 Series levert 3,5 megawatt aan vermogen en kan daarnaast in krappere ruimtes worden geplaatst dan andere producten van het bedrijf. De nieuwe generator levert een vermogen van 3.5 MW 60 Hz en 3.75 MVA 50 Hz. Hiermee heeft de generator volgens het bedrijf de hoogste kilowatt per v1

Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft opent een prototype datacenter dat volledig wordt aangedreven met methaangas. Het datacenter in Cheyenne in het Amerikaanse Wyoming neemt dit methaangas af van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie. Dit meldt Wyoming Business Report. Het datacenter heeft een vermogen van 200 kW. Het datacenter bestaat uit een container waarin een h1