Nieuw datarecord via optische glasvezelkabel

ibmsnelheidsrecord2

Onderzoekers van IBM zijn erin geslaagd een nieuwe recordsnelheid te behalen via een optische glasvezelkabel. Data werd met een snelheid van 64 Gbit/s over een kabellengte van 57 meter verzonden. Dit is 14 procent sneller dan het vorige record.

Voor het verzenden is als modulatie de non-return to zero (NRZ) standaard gebruikt. De onderzoekers hebben de maximale datasnelheid van deze modulatie maar liefst verdubbeld. Voorheen werd gedacht dat 32 Gbit/s de maximaal haalbare snelheid zou zijn met NRZ.

De data werd verzonden met behulp van 'vertical cavity surface emitting laser'. Daarnaast werd de ontvanger voorzien van een speciale, gevoeligere chip. Deze chip is in staat variaties in het datasignaal te detecteren en compenseren, wat de bandbreedte van de optische glasvezelkabel aanzienlijk vergroot. Dit maakt het dan ook mogelijk de hogere datasnelheid te behalen.

Meer over
Lees ook
Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1