Netbeheer Nederland breidt capaciteitskaart uit

capaciteitskaart-1604

De Nederlandse capaciteitskaart is uitgebreid. “Op verzoek van gebruikers is het nu mogelijk om een export te maken van de onderliggende data en is eenvoudig zichtbaar te maken waar er congestiemanagement wordt toegepast”, aldus Netbeheer Nederland.

Zoals datacenters in ons land bijna dagelijks merken, legt de energietransitie veel druk op het Nederlandse elektriciteitsnet. Naarmate zonne-energie en elektriciteit populairder worden, wordt het net steeds meer gebruikt. Goed inzicht hebben in de vraag waar capaciteit beschikbaar is en waar sprake is van congestie is dus cruciaal.

Daarom investeren netbeheerders fors in het net, maar kunnen zij niet voorkomen dat het op sommige punten vol raakt. Extra kabels en transformatorstations hebben de capaciteit al vergroot. In 2021 hebben de regionale netbeheerders een gezamenlijke kaart gepubliceerd waarop te zien is hoe vol het net is. Op capacitymap.netbeheernederland.nl is de kaart te bekijken waar op de netniveaus van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit voor duurzame elektriciteit op het net is en waar niet veel ruimte meer is.

Een van de aanpassingen is dat het nu mogelijk is om een export van de brondata van de kaart te maken. Deze gegevens kunnen vervolgens in een Geografisch Informatie Systeem (GIS) worden geïmporteerd voor verdere analyse en planning van nieuwe sites of uitbreiding van bestaande faciliteiten.

Lees ook
Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.