Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

Berlijn brandenburg-gate-g0feb9fe60_640.jpg

De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.

 De Prea Group uit Schönefeld wordt genoemd als de partij die het datacenter daadwerkelijk zal bouwen. De faciliteit moet in 2026 in gebruik worden genomen. Economie-senator van Berlijn Franziska Giffey zal naar verwachting het project binnenkort officieel aftrappen, aldus het bureau. Van Caem is overigens geen onbekende in Lichtenberg. Zo plant het bedrijf ook een wooncomplex en een kantoorpark in dit deel van Berlijn.

Het datacenterproject lijkt een eerder ontwerp te hebben vervangen om kantoorgebouwen te bouwen die zouden opgaan in het nabijgelegen Herzberge Park, meldt Datacenter Dynamics in een bericht over het project.

Datacenters bouwen in Duitsland is momenteel niet eenvoudig. De sector en de Duitse overheid liggen met elkaar overhoop over onder andere het gebruik van groene energie en het hergebruik van restwarmte.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.