NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

Nieuwsbericht NAVO

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persbericht dat op de NAVO-website is gepubliceerd.

Onder leiding van luitenant-generaal Hans-Werner Wiermann, een voormalige Duitse militaire officier, "zal het centrum de samenwerking met de industrie vergemakkelijken en de belangrijkste militaire en civiele belanghebbenden samenbrengen", aldus Stoltenberg. Hij voegde eraan toe dat het centrum ook best practices zal delen, gebruik zal maken van innovatieve technologieën en de veiligheid van de geallieerde onderzeese infrastructuur zal vergroten.

De Nord Stream-sabotage van afgelopen september heeft de kwetsbaarheid van onderzeese energiepijpleidingen en communicatiekabels duidelijk gemaakt. Als reactie daarop hebben de NAVO-bondgenoten hun militaire aanwezigheid rond belangrijke infrastructuur aanzienlijk vergroot, onder meer met schepen en patrouillevliegtuigen. In januari richtten de NAVO en de EU ook een gezamenlijke taskforce op om kritieke infrastructuur te beschermen.

Hans-Werner Wierman bekleedde eerder de functie van Directeur-Generaal van de Internationale Militaire Staf van de NAVO op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

(Bundeswehr foto)

Lees ook
Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

De vereniging NLconnect groeit naar 85 leden en versterkt daarmee haar positie als het samenwerkingsplatform van de breedbandketen.

Bright Access ondersteunt oproep FCA

Bright Access ondersteunt oproep FCA

Samenwerking tussen aanbieders, technologische innovaties en het nemen van meer verantwoordelijkheid door opdrachtgevers: deze door de Fiber Carrier Association aangedragen oplossingen voor het landelijke probleem rondom misstanden bij aanleg van glasvezel worden ondersteund door Bright Access.

Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem.