Luxemburg - ook daar bouwt Google geen datacenter

google-datacenters280210

Door alle ophef rond Zeewolde is bijna iedereen vergeten dat Google de nodige bouwplannen voor datacenters heeft geschrapt, waaronder die voor Noord-Holland, Luxemburg en Brandenburg. Over de eerste en derde locatie is al vaker geschreven. De ontwikkelingen in Luxemburg zijn minder bekend

Het verhaal begint in 2017. De regering van Luxemburg gaf de zoekmachine en advertentie gigant toestemming 25 hectare grond te kopen met daarbij de optie voor nog eens 7 hectare. De percelen bevinden zich in de gemeente Bissen.

Weerstand van bewoners

De plannen konden direct rekenen op forse weerstand. Bewoners stelden dat de hyperscaler tot 12% van de elektriciteit van het land zou gaan verbruiken. Dat landbouwgrond zou worden opgeofferd viel ook niet in goede aarde. Google claimde 100 banen te creëren met de opening en 1 miljard Dollar te investeren. Wat het daarbij niet vertelde, is dat een deel van die investeringen weer als belastingvoordelen op het bordje van de Luxemburgse belastingbetaler zou komen. De bewoners vertelden dat wel en zo nam de weerstand alleen maar verder toe.

Stilte en Sommatie

Daarna werd het stil. Die stilte is vorige maand doorbroken. Google heeft schijnbaar van de Luxemburgse regering een sommatie ontvangen: bouwen of je bent de grond kwijt.” De kans dat de spade de grond in gaat is echter zeer klein. Eind 2021 heeft Google namelijk bekend gemaakt de bestaande lokatie over de grens in Gembloux te gaan uitbreiden. Er is ook een optie op grond (50+ hectare) ten oosten van Charleroi. Deze keer is de aangekondigde investering met 500 miljoen Euro stukken lager. Daartegenover staat het ongeloofwaardige aantal van 1.000 banen. Dat is in het beste geval tijdens de bouw en het zegt niets over lokale werkgelegenheid. Misschien wordt het ondertussen tijd om een lijstje te maken van de Google hyperscalers (het gaat zo te zien nooit over gewone colocatie datacenters en amper over AWS en Azure) die er nooit zijn gekomen en daarbij aan te geven waar die uiteindelijk wel zijn verschenen.

 

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO

)

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.