Kosten cloud geven impuls aan on-premise datacenters

rhoeffnagel_a_highly_realistic_photo_of_a_row_of_racks_in_a_dat_600px

Het on-demand prijsmodel van de cloud is essentieel om de schaalbaarheid van applicaties mogelijk te maken - het belangrijkste voordeel van cloud computing. Resources moeten direct beschikbaar zijn om een cloud-toepassing te laten schalen wanneer dat nodig is, zonder dat de klant dit vooraf hoeft te melden”, zegt Owen Rogers in een blog post.

Rogers is Research Director for Cloud Computing bij Uptime Institute. Cloud providers kunnen dergelijke flexibiliteit bieden door klanten in staat te stellen hun rekeningen achteraf te betalen op basis van het aantal verbruikte middelen gedurende een bepaalde periode. Voor colocatie-datacenters zal deze trend ongetwijfeld gevolgen hebben voor de capaciteitsplanning van hun infrastructuur.

De flexibiliteit van cloud-infrastructuren heeft echter ook een keerzijde, meent Rogers. “Als er meer resources worden gebruikt dan verwacht als gevolg van een grotere vraag of door configuratiefouten, dan is de organisatie nog steeds aansprakelijk voor die kosten - het is te laat om de kosten achteraf te beheersen.”

Dat geeft een flinke impuls aan on-premise datacenters. In totaal noemde 42% van de respondenten van de Uptime Institute Data Center Capacity Trends Survey 2022 stijgende kosten als de belangrijkste reden om workloads van de (public) cloud weer te verplaatsen naar on-premise datacenters. Rogers zegt in zijn blog hierover: “Chief Information Officers staan voor een lastige evenwichtsoefening wanneer ze applicaties moeten laten schalen om bedrijfsdoelstellingen te halen zonder dat budgetten uit de hand lopen.”

Er zijn echter enkele eenvoudige stappen die organisaties kunnen nemen om hun cloud-kosten te beheersen, vertelt Rogers:

  • Stel waarschuwingen in om te waarschuwen voor te hoge uitgaven;
  • Gebruik gratis tools om het verbruik van maand tot maand te voorspellen;
  • Werk samen met belanghebbenden om toekomstige behoeften te bepalen;
  • Overweeg showback- en chargeback-modellen;
  • Pas optimalisatietools toe;
  • Beveiligings- en beheerpraktijken voorkomen te hoge uitgaven.

 

 

Lees ook
BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.