Kosten cloud geven impuls aan on-premise datacenters

rhoeffnagel_a_highly_realistic_photo_of_a_row_of_racks_in_a_dat_600px

Het on-demand prijsmodel van de cloud is essentieel om de schaalbaarheid van applicaties mogelijk te maken - het belangrijkste voordeel van cloud computing. Resources moeten direct beschikbaar zijn om een cloud-toepassing te laten schalen wanneer dat nodig is, zonder dat de klant dit vooraf hoeft te melden”, zegt Owen Rogers in een blog post.

Rogers is Research Director for Cloud Computing bij Uptime Institute. Cloud providers kunnen dergelijke flexibiliteit bieden door klanten in staat te stellen hun rekeningen achteraf te betalen op basis van het aantal verbruikte middelen gedurende een bepaalde periode. Voor colocatie-datacenters zal deze trend ongetwijfeld gevolgen hebben voor de capaciteitsplanning van hun infrastructuur.

De flexibiliteit van cloud-infrastructuren heeft echter ook een keerzijde, meent Rogers. “Als er meer resources worden gebruikt dan verwacht als gevolg van een grotere vraag of door configuratiefouten, dan is de organisatie nog steeds aansprakelijk voor die kosten - het is te laat om de kosten achteraf te beheersen.”

Dat geeft een flinke impuls aan on-premise datacenters. In totaal noemde 42% van de respondenten van de Uptime Institute Data Center Capacity Trends Survey 2022 stijgende kosten als de belangrijkste reden om workloads van de (public) cloud weer te verplaatsen naar on-premise datacenters. Rogers zegt in zijn blog hierover: “Chief Information Officers staan voor een lastige evenwichtsoefening wanneer ze applicaties moeten laten schalen om bedrijfsdoelstellingen te halen zonder dat budgetten uit de hand lopen.”

Er zijn echter enkele eenvoudige stappen die organisaties kunnen nemen om hun cloud-kosten te beheersen, vertelt Rogers:

  • Stel waarschuwingen in om te waarschuwen voor te hoge uitgaven;
  • Gebruik gratis tools om het verbruik van maand tot maand te voorspellen;
  • Werk samen met belanghebbenden om toekomstige behoeften te bepalen;
  • Overweeg showback- en chargeback-modellen;
  • Pas optimalisatietools toe;
  • Beveiligings- en beheerpraktijken voorkomen te hoge uitgaven.

 

 

Meer over
Lees ook
Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator

Nutanix introduceert Carbon Power Estimator om datacenters inzicht te geven in energieverbruik en CO2-voetafdruk. In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, wordt de rol van de IT-afdeling in bedrijven steeds belangrijker. Het is dan ook van essentieel belang dat organisaties inzicht krijgen in het energieverbruik en de CO2-voetafdruk...

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...