Kantelpunt

Mooi woord: kantelpunt. Een situatie die langzaam maar zeker aan het veranderen is. Tot het moment daar is dat de schaal doorslaat naar de andere kant. Is dat wat er momenteel aan het gebeuren is als het om duurzaamheid en datacenters gaat?

Het zou zomaar kunnen

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel werk verzet als het gaat om het verduurzamen van de datacentersector. Dat ging zeker niet altijd even gemakkelijk. Al was het maar omdat er veel mensen in de datacenterwereld werkzaam zijn die niet zoveel zagen (zien?) in verduurzaming. Dat kost immers vooral geld en zit de groei van de business in de weg. Men is - volkomen terecht natuurlijk - trots op wat men aan economische successen voor elkaar heeft gekregen en zit nu niet direct te wachten op mensen die vinden dat het anders - beter? - kan. Of moet.

Ook niet als getracht wordt de sector uit te leggen dat verduurzaming niet zozeer geld kost, maar wel eens geld zou kunnen opleveren. Ik weet nog goed hoe er gereageerd werd toen ik enkele jaren terug tijdens een presentatie eens de opmerking maakte dat ik mij afvroeg wat er zou gebeuren als de PUE kleiner dan 1 zou worden. Gemompel in de zaal en achteraf kwamen er mensen naar me toe die mij netjes probeerden duidelijk te maken dat ik er niets van begreep.

Wat zij op hun beurt niet begrepen was dat ik vooral bedoelde: stel nu eens dat een datacenter van een energieconsument in een energieproducent verandert? Later ben ik een pleidooi gaan houden voor datacenters die hun (interne of externe) klanten helpen om energie te besparen en duurzamer te werken. Kennelijk was ik te vroeg met dat idee, want pas nu - flink wat jaren later - zien we de eerste datacenters die op het punt staan een eigen energy services-tak op te zetten. Het gaat dan om nieuwe business units die heel nadrukkelijk op commerciële basis gaan werken om klanten te helpen om minder energie te gebruiken - en dus hun kosten te verlagen. Dat dergelijk advies voor die klant waardevol is, mag duidelijk zijn.

We gaan de komende tijd meer van dit soort initiatieven zien. Bijvoorbeeld op het gebied van het watergebruik van datacenters. Dat kan namelijk in veel gevallen met 50-75% of meer omlaag. En ook op het gebied van circulariteit gaan we dit zien. De criteria die vaak door datacenters worden gehanteerd bij het selecteren van producten zijn vrijwel altijd niet compleet. Men kijkt veelal uitsluitend naar technische specs en kosten. De milieu-impact wordt vaak vergeten. Ook dat gaat de komende tijd veranderen.

Waarom?

Omdat we inderdaad op een kantelpunt zijn aanbeland. Duurzaamheid is geen kostenpost meer, maar een kans op vaak verrassend winstgevende nieuwe omzet. En dan heb ik het nog maar even niet over onderwerpen als maatschappelijke druk, een internationaal klimaatakkoord en dergelijke. Let op mijn woorden: duurzaamheid wordt een snelgroeiende business. Wees er dus snel bij

Meer over
Lees ook
Editorial

Editorial

Een van de mensen die ik volg op Twitter is een lector Energietransitie. Dagelijks plaatst hij eengrafiekje dat inzicht geeft in een bepaald gedeelte van de energiemarkt. Laatst ging datgrafiekje over de day ahead-stroomprijzen. Die stonden op die dag al op twee maal het niveauwaarboven de EU ‘overwinst’ wil gaan afromen. De prijzen voor 2023 (de1

Wat een jaar

Wat een jaar

Nee, ik ga hier niet vaststellen dat 2021 een bizar jaar was. Dat weten we inmiddels allemaal. Wat we ons misschien nog niet realiseren: het was voor de branche zakelijk gezien eigenlijk gewoon een prima jaar. Ondanks alle problemen rond besmettingen en zieken (of erger) die iedereen helaas van dichtbij heeft meegemaakt.