Kabinet investeert ruim 200 miljoen in ontwikkeling 6G

6G

Het kabinet investeert voorwaardelijk 203 miljoen uit het Nationaal Groeifonds in de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele communicatienetwerken: 6G. Dat maakte de Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds bekend.

Het Future Network Services-consortium ontvangt 61 miljoen in de eerste fase met een reservering van 142 miljoen. Het consortium, bestaande uit onder andere telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen, wil met deze steun tussen 2024-2029 een sterk Nederlands 6G-ecosysteem ontwikkelen, meldt TNO dat deel uitmaakt van het consortium. Op deze manier wil men een internationale toppositie creëren in de mondiale 6G-waardeketen, gericht op die onderdelen waar Nederland zich kan onderscheiden. Het gaat daarbij specifiek om de combinatie van geavanceerde slimme componenten, software en toepassingen in maatschappelijk belangrijke sectoren zoals energie en automotive. Dat draagt ook bij aan de digitale soevereiniteit en duurzaamheid van Nederland en de Europese Unie.

Integrale aanpak

Interessant aan het programma is de integrale aanpak: de verbeterde prestaties van 6G worden bereikt met intelligente hardware én software, die zorgen voor meer flexibiliteit van het netwerk. Dit levert ook de nodige controle om netwerken en toepassingen betrouwbaarder en duurzamer te maken. Door technologie en toepassingen nauw met elkaar te verbinden, nemen de marktkansen toe van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in radiocomponenten, antennes en netwerksoftware. FNS werkt daarvoor samen in Europa om de technologieën onderdeel te maken van de internationale 6G-standaarden. Zo kan het voldoen aan de maatschappelijke eisen op het gebied van betrouwbaarheid, digitale soevereiniteit en duurzaamheid.  

Reactie Paul Wijngaard TNO

"Wat we erg waarderen is dat de commissie ons voorstel in zijn geheel positief heeft beoordeeld inclusief alle activiteiten en verbanden tussen de programmalijnen. Het FNS-voorstel kan voor een eerste fase potentieel rekenen op een NGF-subsidie van € 61 miljoen om zo de structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. Bij een positieve evaluatie van de resultaten van deze eerste fase en een geaccordeerd voorstel voor de tweede fase, kan de reservering van € 142 miljoen voor deze tweede fase beschikbaar komen."

Lees ook
Siemon sluit zich aan bij de Ethernet Alliance

Siemon sluit zich aan bij de Ethernet Alliance

Siemon, een toonaangevende wereldwijde specialist op het gebied van netwerkinfrastructuren, is toegetreden tot de Ethernet Alliance. Deze alliantie is een wereldwijde, non-profit organisatie die zich toelegt op het verder uitbouwen van het succes en de verdere ontwikkeling van Ethernet-technologieën.

Infradata benoemd tot Elite Partner van Arista Networks in Nederland

Infradata benoemd tot Elite Partner van Arista Networks in Nederland

Infradata, leverancier van managed services en oplossingen voor cloudnetworking en security, is door Arista Networks benoemd tot Elite-partner voor Nederland. Deze samenwerking maakt het voor Infradata mogelijk cognitieve netwerkoplossingen te leveren, voor de datacenters en campusomgevingen van bedrijven, telecomoperators en cloudproviders.

Vertiv treedt toe tot de Sustainable Digital Infrastructure Alliance

Vertiv treedt toe tot de Sustainable Digital Infrastructure Alliance

Vertiv, wereldwijde leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, is een van de hoofdsponsors geworden van de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA). Vertiv gaat zijn expertise, wereldwijde reikwijdte in datacentertechnologie inzetten om de SDIA te helpen.