ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

david-arrowsmith-SsAFdirwkXc-unsplash

De World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) heeft onlangs haar deuren gesloten met een belangrijke overeenkomst tussen de lidstaten van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). De bijgewerkte verdragen voorzien onder andere in de toewijzing van nieuw spectrum voor breedbandconnectiviteit, cruciaal voor datacenters en edge-faciliteiten.

De herziening van het wereldwijde verdrag dat het gebruik van het radiospectrum, zowel op aarde als in de ruimte, regelt, markeert een significante stap voorwaarts. Het akkoord identificeert nieuwe spectrumbronnen ter ondersteuning van onder andere technologische innovatie, verbetering van wereldwijde connectiviteit, verhoogde toegang tot en billijk gebruik van in de ruimte geplaatste radiobronnen.

Belangrijke besluiten

  • Identificatie van spectrum voor IMT: Belangrijke besluiten omvatten de identificatie van spectrum voor Internationale Mobiele Telecommunicaties (IMT), cruciaal voor de uitbreiding van breedbandconnectiviteit en de ontwikkeling van mobiele IMT-diensten (4G, 5G en toekomstige 6G). Nieuw toegewezen frequentiebanden omvatten 3 300-3 400 MHz, 3 600-3 800 MHz, 4 800-4 990 MHz en 6 425-7 125 MHz in diverse landen en regio’
  • HIBS-technologie: Er is ook spectrum geïdentificeerd voor het gebruik van high-altitude platform stations als IMT-basisstations (HIBS), met nieuwe regelgeving voor hun operaties. Deze technologie biedt een nieuw platform voor mobiele breedband met minimale infrastructuur.
  • Satellietdiensten voor ESIM’s: Voor niet-geostationaire vaste-satellietdienst Earth Stations in Motion (ESIMs) werden nieuwe frequenties toegewezen om breedband aan boord van vliegtuigen, schepen, treinen en voertuigen te leveren.
  • Modernisering van GMDSS: Om het Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) te moderniseren, nam WRC-23 regelgevende acties, waaronder de implementatie van e-navigatiesystemen.

Mario Maniewicz, directeur van het ITU Radiocommunicatie-bureau, benadrukte de geest van samenwerking en compromis onder alle leden, wat essentieel is voor het creëren van een stabiele, voorspelbare regelgevende omgeving voor de ontwikkeling van innovatieve radiocommunicatiediensten.

Een van de beslissingen is dat WRC-23 spectrum heeft geïdentificeerd voor Internationale Mobiele Telecommunicaties (IMT), wat cruciaal zal zijn voor de uitbreiding van breedbandconnectiviteit en de ontwikkeling van IMT mobiele diensten, ook bekend als 4G, 5G en, in de toekomst, 6G. Dit nieuwe spectrum omvat de frequentiebanden van 3 300-3 400 megahertz (MHz), 3 600-3 800 MHz, 4 800-4 990 MHz en 6 425-7 125 MHz in verschillende landen en regio's.

WRC-23 identificeerde verder de 2 GHz en 2.6 GHz banden voor het gebruik van high-altitude platformstations als IMT-basisstations (HIBS) en stelde regelgeving op voor hun werking. Deze technologie biedt een nieuw platform om mobiele breedband te leveren met minimale infrastructuur, gebruikmakend van dezelfde frequenties en apparaten als IMT mobiele netwerken. HIBS kan bijdragen aan het overbruggen van de digitale kloof in afgelegen en landelijke gebieden en de connectiviteit behouden tijdens rampen.

Voor niet-geostationaire vaste-satellietdienst Earth Stations in Motion (ESIMs) identificeerde de conferentie nieuwe frequenties om breedband met hoge snelheid aan boord van vliegtuigen, schepen, treinen en voertuigen te leveren. Deze satellietdiensten zijn ook cruciaal na rampen waar de lokale communicatie-infrastructuur beschadigd of vernietigd is.

Lees ook
NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix,Europa's grootste gedistribueerde Internet Exchange provider (IXP), zet Nokia 7750 Service Routers (SR) met snelheden tot 800GE interfaces in voor de meer dan 100 datacenters op het continent.

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1

RETN breidt Nederlands netwerk met PoPs in Rotterdam en Amsterdam

RETN breidt Nederlands netwerk met PoPs in Rotterdam en Amsterdam

RETN, een internationale aanbieder van netwerkdiensten, kondigt een belangrijke uitbreiding van zijn netwerkinfrastructuur in Nederland aan. De uitbreiding omvat de vestiging van twee nieuwe Points of Presence (PoPs) in Rotterdam, waarmee het totaal aantal PoPs in Nederland op 29 komt. De PoPs komen in NorthC Zestienhoven en bij Smartdc.