Iron Mountain neemt ITRenew over

Iron_Mountain-RM-800

Recent hebben Iron Mountain en ITRenew de overname van de laatste bekend gemaakt. In de pers is het persbericht overgenomen. Daarin staat dat ITRenew “global leader in mission critical data center lifecycle management solutions” is. Dat is een onduidelijke omschrijving.

Eerst archieven

Tot een paar jaar geleden was Iron Mountain een totaal onbekende partij op de IT markt. Het bedrijf was hier wel al jaren actief, maar dan met de core business archiefbeheer. Dat was toen ook in Amerika en elders eigenlijk de enige tak van sport. Een bijzonder winstgevende tak van sport ook. Contracten voor het opslaan van archieven in beschermde omgevingen hebben in de regel een lange duur. Iron Mountain kon zo een omvangrijke oorlogskas opbouwen.

Toen IT

Later kwam naast de papierbusiness een kleinere tak voor IT. Ook daar ging het om het opslaan van data. Die activiteit was in de EU niet aanwezig, maar er waren wel bedrijven uit dit gebied die de digitale data bij het bedrijf onderbracht.

En daarna Evoswitch

Toen in mei 2018 Evoswitch werd overgenomen door Iron Mountain was er in de Nederlandse markt de nodige verwarring. Voor de meeste was het een rare deal. Iron Mountain was hier redelijk onbekend en de eerste hits van de zoekmachines lieten alleen maar archiefbeheer en dergelijke zien. Pas later drong het door dat er al die IT tak was en dat er nog iets speelde. Iron Mountain heeft door de core business een andere rendementshorizon dan in de IT gebruikelijk is (of was). De naam Evoswitch is ondertussen uit het landschap verdwenen en de nieuwe eigenaar breidt de business verder uit. Onder andere door het opkopen van rekencentra van banken in Londen en grond in Frankfurt. Wat dat betreft is het datacenterbusiness as usual.

Nu dan ITRenew

Maar dan komt het bericht van de overname van ITRenew. Een bedrijf dat vooral bekend is in de OCP community. Reguliere datacenters hebben nog steeds weinig te maken met OCP en zullen dan ook amper de business van ITRenew kunnen doorgronden. Die business is betrekkelijk simpel. Het bedrijf is een van de grootste (zo niet de grootste) opkopers van de oude OCP hardware van de hyperscalers. Insiders weten precies wel social media netwerk per week vrachtwagens vol met hardware aan het bedrijf levert. ITRenew refurbished die hardware en maakt er servers van geschikt voor non-hyperscale omgevingen. We zien hier dus dat de eigenaar van een datacenter een hardware leverancier opkoopt. Daarmee wordt in een klap minder afhankelijk van Dell, HPE en anderen. Is dat de reden? Is dit een stap op weg naar nog verdere standaardisatie van de alle datacenters en het stroomlijnen van de business? Wil Iron Mountain op deze manier de businesscase van de hyperscaler optimaal nabootsen? Of ziet het gebruikte hardware als nieuwe business waarmee het de komende 10+ jaar serieus rendement kan behalen en gaat het daarmee concurrerende datacenters voorzien? De deal tussen Iron Mountain en ITRenew is echt bijzonder, juist ook omdat het een gamechanger kan worden voor de datacentersector.

(dit bericht verscheen eerder op ITchannelPRO)

 

Lees ook
Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1