In Amerika worden dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer spelen

waterkraan

Datacenterfrontier beschrijft in een artikel de problemen van de watervoorziening in het zuidwesten van Amerika en datacenters. De overheid in Arizona en Nevada heeft bedrijven beperkingen opgelegd. Datacenters zijn daar ook door getroffen.

De website schrijft dat 74% van het water door boeren wordt gebruikt. Maar omdat datacenters in en rond Phoenix zo hard groeien wordt het aandeel van dit soort bedrijven snel groter. Verder staat er ook te lezen – en dat komt bekend voor - dat terwijl de datacenterindustrie haar milieuverantwoordelijkheden onder ogen ziet, water te vaak een ondergeschikt aandachtspunt blijft. Helemaal in vergelijking met elektriciteit, dat vanwege de CO2-voetafdruk meer opvalt.

Recente krantenartikelen uit die betreffende regio’s gaan over de vraag of datacenterexploitanten hun publieke verklaringen over de impact van hun faciliteiten op het milieu wel nakomen. Daarbij wordt direct een link gelegd met de ophef rond het watergebruik van Microsoft in Middenmeer.

Kortom: ook in Amerika worden nu dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer bekend zijn. Eerst stroom (Dublin, Frankfurt, Amsterdam en in Amerika Ashburn), nu water (Middenmeer en Phoenix).

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.