In Amerika worden dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer spelen

waterkraan

Datacenterfrontier beschrijft in een artikel de problemen van de watervoorziening in het zuidwesten van Amerika en datacenters. De overheid in Arizona en Nevada heeft bedrijven beperkingen opgelegd. Datacenters zijn daar ook door getroffen.

De website schrijft dat 74% van het water door boeren wordt gebruikt. Maar omdat datacenters in en rond Phoenix zo hard groeien wordt het aandeel van dit soort bedrijven snel groter. Verder staat er ook te lezen – en dat komt bekend voor - dat terwijl de datacenterindustrie haar milieuverantwoordelijkheden onder ogen ziet, water te vaak een ondergeschikt aandachtspunt blijft. Helemaal in vergelijking met elektriciteit, dat vanwege de CO2-voetafdruk meer opvalt.

Recente krantenartikelen uit die betreffende regio’s gaan over de vraag of datacenterexploitanten hun publieke verklaringen over de impact van hun faciliteiten op het milieu wel nakomen. Daarbij wordt direct een link gelegd met de ophef rond het watergebruik van Microsoft in Middenmeer.

Kortom: ook in Amerika worden nu dezelfde problemen zichtbaar die in Europa al langer bekend zijn. Eerst stroom (Dublin, Frankfurt, Amsterdam en in Amerika Ashburn), nu water (Middenmeer en Phoenix).

Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.