IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

photo optical receiver_0

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Deze prestatie is mogelijk gemaakt door de combinatie van een SiGe BiCMOS geïntegreerd circuit en een silicon photonics germanium fotodetector. Deze samenstelling levert niet alleen een hogere snelheid op, maar biedt ook schaalbaarheid.

Volgens Peter Ossieur, programmanager voor high-speed transceivers bij imec’s IDLab en professor aan de Universiteit van Gent, opereren de huidige optische datacommunicatie transceivers op snelheden tot 800 Gbps, door bijvoorbeeld acht kanalen van 100 Gbps te gebruiken. Door de kanaalcapaciteit te verdubbelen naar 200 Gbps zorgt dit voor een vermindering van de complexiteit, kosten en energieverbruik van de transceivers.

De innovatie van het team is gelegen in de co-integratie van een SiGe BiCMOS transimpedantieversterker met een silicium-fotonica Ge fotodetector. Dit maakt de technologie niet alleen sneller, maar dankzij het gebruik van mainstream SiGe BiCMOS, ook schaalbaarder en daardoor betaalbaarder in vergelijking met alternatieven zoals InP-elektronica.

Joris Van Campenhout, fellow en programmadirecteur optische I/O bij imec, benadrukte dat deze nieuwe optische ontvanger een van de vele stappen is die imec neemt om zijn silicium-fotonica-platforms klaar te stomen voor de veeleisende toepassingen van 200 Gbps en daarbuiten. Het team illustreerde hun resultaten met een opstelling van een silicium-fotonica Ge fotodetector van imec’s geïntegreerd silicium-fotonica platform (iSiPP), gericht op de telecom, datacom en medische diagnostische industrieën.

Meer over
Lees ook
Impressie FCA Vakdag 2022

Impressie FCA Vakdag 2022

Afgelopen dinsdag vond in Harderwijk de 5e FCA Vakdag plaats. Deze keer weer een ouderwets live event. Iedereen die na elf uur aan kwam rijden werd vriendelijk naar een verderop gelegen parkeerterrein verwezen, dat was duidelijke indicatie voor een hoge opkomst.

NLconnect maakt duurzaamheid van glasvezelmaterialen inzichtelijk

NLconnect maakt duurzaamheid van glasvezelmaterialen inzichtelijk

Brancheorganisatie NLconnect gaat sectorbrede rekenregels opstellen voor de duurzaamheid en circulariteit van glasvezelmaterialen en -componenten in de breedbandindustrie. Hiermee kunnen fabrikanten uniforme ecopaspoorten opstellen voor hun glasvezelproducten en zodoende de ecologische voetafdruk van de materialen objectief aantonen. Dit draagt bi1

Al meer dan 300 aanmeldingen voor FCA Vakdag 2022

Al meer dan 300 aanmeldingen voor FCA Vakdag 2022

Volgende week vindt in Harderwijk de vijfde editie van de FCA Vakdag plaats. Deze dag is ieder geval bedoeld in voor iedereen die zich bezighoudt met de aanleg, belichting, het beheer en onderhoud van glasvezels. Maar ook beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau zijn van harte welkom.